onsdag 5 januari 2011

Nyårsmeny på Trettondagsafton

Nyårsmiddag a´la lillasyster - Gröt, vatten och bröd

Våran nyårsafton fick ju ett snöpligt slut innan firandet ens hade börjat på grund av sjukdom. Tråkigast var att vi missade det trevliga sällskapet, framför allt att vi inte hann träffa dalmasarna. Vi har inte vågat bjuda hem folk ännu till vårt sjukdomsnäste, men i vår ensamhet försöker vi ta igen den förlorade nyårsaftonen ikväll. Vi har precis klämt i oss en nyårsmiddag av klass. Snart blir det läggning av barnen, då fortsätter vi nog firandet med ett bad i karet och mys i soffan. På kvällens "nyårsmeny" stod toast med laxröra och gravade laxrosor som förrätt, smördegsinbakad fläskfilé med rödvinssås och hasselbackspotatis var varmrätt och desserten bestod av Gino med gräddglass. Lillasyster fick fira med gröt och toast med smör samt Gino med glass. Hon var väldigt nöjd!



Laxröra på toast 4 port:
1 dl creme fraishe 40%
1 dl majonnäs
100g hackad kallrökt eller gravad lax
½ krm curry
½ krm citronpeppar
1 msk hackad dill

Blanda alla ingredienser. Kantskär och rosta 4 skivor franska. Skär dem diagonalt till snittar. Lägg upp brödet på tallrikar, toppa med laxröran och garnera med 1-2 laxrosor per portion och ev. någon dillvippa.



Smördegsinbakad fläskfile med rödvinssås


Sambons snyggt arrangerade varmrättsportion.
Det blev en portion till efter den här...

1 fläskfilé
salt, peppar
margarin att bryna i


500 g frysta eller färska champinjoner
1 förp färskost med vitlök och örter
1 förp. fryst smördeg
ägg att pensla med


Sås:
1 gul lök
margarin att steka i
5 dl vatten
2 dl rött vin (matlagningsvin går bra)
1 buljongtärning

Rensa bort hinnor och senor från filén. Gnid in den i salt och peppar. dela den i tv delar. Bryn filén i lite smör i en stekpanna.

Bryn svampen i lite margarin. Kavla ut smördegsplattorna. Pussla ihop dem tll två tillräckligt stora ark för att kunna slå in filéerna i det.Bred färskosten på smördegen och fördela svampen på osten. Lägg filéerna på smördegsplattorna och vik ihop till täta paket. Pensla med ägg och grädda i 225 grader ca 50-60 min. Täck med ett bakplåtspapper om degen blir för mörk.


Gör såsen: Fräs löken i den odiskade pannan som du har brynt kött och svamp i. Späd med vattnet och tillsätt buljongtärning. Tillsätt vinet. Låt puttra minst 30 min eller tills ca hälften återstår. Om för mycket vätska kokar bort är det bara att späda med mer vatten. Sila över såsen i en kastrull. Koka upp.

Skaka ihop 1 msk maizena och 2 msk kallt vatten i en redningsbägare. Häll försiktigt rdningen i såsen under omrörning tills du får önskad konsistens.



Recept på goda Hasselbackspotatisar hittar du här.

Receptet på Gino har jag också publicerat tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

lillen såg helnöjd ut. hoppas att basiluskerna har lämnat huset så man vågar titta förbi.
gonatt//lillebror