måndag 17 januari 2011

Gulaschsoppa, långkoksversionen ca 2 liter soppa

Igår skulle det bli köttsoppa till middag, men när jag inventerade kylen så visade det sig att rotfruktsförrådet var rejält skralt. Eftersom köttet redan stod på spisen blev det istället en värmande Gulaschsoppa, supergott! Även om det tar tid med långkok så sköter det sig själv, perfekt för en hemmadag, man får en massa annat gjort medan soppan puttrar.


Gulaschsoppa.
Jag skar ner en skiva Brieost i min sopptallrik - supergott!

700g soppkött med ben t.ex, lägg, märgpipa, högrev...
vatten
1 msk salt
1 msk paprikapulver
7 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
1 msk timjan
2 vitlöksklyftor
1 gul lök i klyftor
3/4 dl tomatpuré
2 morötter
6 potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika

Lägg köttbiten i en gryta, fyll med vatten till det nätt och jämt täcker köttet. Salta.
Koka upp köttet och skumma av det grå skummet som bildas vid uppkoket. Tillsätt kryddorna samt lök. Tryck sönder vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv och släng ner även dessa i gytan. Låt puttra länge, gärna 2-3 timmar men minst en timme eller tills köttet börjar lossna från benet.

Ta upp köttet från grytan, bena ur och skär köttet i tärningar. Lägg tillbaka i grytan. Skala potatis och morötter och skär i slantar resp. tärningar. Strimla parikan. Lägg ner även grönsakerna i soppan. Klicka ner tomatpuré och låt koka 20 minuter till eller tills potatisen är mjuk. 
Smaka av och salta mer om det behövs. Servera med ostsmörgås och ev. en klick kall yoghurt i sopptallriken.

Inga kommentarer: