måndag 21 september 2009

Sellerisoppa med kantarelltoast 4 port


Rotselleri är en underbar rotsak att ha i mat. Idag blev det en krämig soppa på rotselleri till middag. Men en kantarelltoast som tillbehör blev det riktig måndagsfest. Det behövs inte många svampar för att ge smak åt en toast, perfekt när det är ebb i kassan eller svampskörden inte blev så stor som man hade tänkt!


Sellerisoppa


1 rotselleri

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 potatisar

1 tsk curry

2 msk rapsolja

2 köttbuljongtärningar

1 liter vatten

½ dl grädde

salt, peppar

chiliflakes till garnering


Skala och tärna alla rotsaker och lökarna grovt, även vitlöken. Fräs allt tillsammans med curryn i matoljan. Häll på vatten och buljongtärningarna. Låt koka 10 min eller tills sellerin och potatisen är mjuk. Kör soppan med mixerstav, tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar. Strö chiliflakes efter smak på soppan. Tänk på att chili blir starkare ju längre den ligger om du ska äta soppan dagen därpå.


Kantarelltoast


4 skivor mjukt mörkt bröd

mjukost med viltsmak

färska kantareller efter tillgång, ju mer desto godare...

smör att steka i

salt, peppar

8 skivor god ost

ev. persilja till garnering


Sätt ugnen på 250 grader.

Bred mjukost på bröden.

Smält rejält med smör i en stekpanna. Smör tar fram svampens smakämnen allra bäst. Låt svampen fräsa i smöret tills all vätska har kokat bort. Salta och peppra.

Fördela svampen på bröden täck med ostskivor. Gratinera i ugn ca 3 min eller tills osten har fin färg. Passa noga, det brukar gå fort!

Garnera toasten med färsk persilja om du vill.

Inga kommentarer: