onsdag 9 september 2009

Äppelbakelser ca 15-20 st


Igår kom jag hem från mina föräldrar med en stor påse med äpplen från deras äppelträd. Tyvärr blir det bara fem-sex äpplen på mitt eget träd, så det är tur att jag har givmilda föräldrar!


Tänk på att aluminium precis som alla andra metaller är en ändlig naturresurs som dessutom kräver mycket energi vid tillverkningen. Det bästa ur miljösynpunkt är därför att investera i små metallformar som kan återanvändas. Du kan få massvis med formar för en femma på loppis, dubbelt klimatsmart alltså! Om du väljer enfångsformar, se då till att de åtminstone hamnar i metallåtervinningen och inte i de brännbara soporna.


Man kan välja om man baka en stor paj eller flera små bakelser.


Botten:

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 ägg


Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner smöret i vetemjölet till en grynig massa, rör ner ägget blanda till en smidig deg eller kör smör och mjöl i matberedare och tillsätt ägget under gång. Låt ligga kallt medan du förbereder fyllningen.


Fyllning:

100 g smör

1 ½ dl socker

2 ägg


2-3 urkärnade äpplen

ev. ½ dl russin


Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen under omrörning ett i taget. Riv äpplena grovt och blanda ner i smörblandningen.


Tryck ut degen tunt i små metallformar. Fördela fyllningen i formarna. Grädda ca 20 min eller tills bakelserna har fått fin färg och fyllningen har stelnat. Garnera med en klick grädde eller vaniljsås vid serveringen.

Inga kommentarer: