tisdag 7 april 2009

Dumpa Matthew av Jane Fallon





En riktigt snaskig chic lit hade jag önskat mig av min hemlige bokvän och det jag fick! Dumpa Matthew visade sig vara en äkta chiq lit, och en väldigt underhållande sådan. Jag får en längtan efter den här typen av böcker efter en längre eller kortare period av mycket jobb, när hjårnan börjar bli överhettad och man varken riktigt orkar med sitt eget privatliv eller att läsa en massa "bra" böcker då brukar jag koppla av med sådana här lättsamma böcker.


Jag läser alltid chiq lit med blandade känslor, jag både roas och upprörs. Det som upprör mig är att tjejerna i böckerna alltid är så våpiga, omogna, ytliga och självupptagna. Oftast utvecklas de under bokens gång, det är liksom det genren går ut på, de förstår att det inte bara är utsidan som räknas och gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar med den fula med schyssta tönten från jobben som har väntat troget i vått och torrt.


När jag började läsa den här boken kände jag mig lite besviken, för jag tyckte att den kändes ovanligt förutsägbar, till och med för att vara chiq lit. Men allt eftersom huvudpersonen Helen trasslar till det för sig blir jag road och lite störd förstås. Berättelsen som utspelar sig är inte särskilt sannolik, men riktigt underhållande! Och fördelen med att tjejerna är så sanslöst blåsta är att man får känna sig väldigt smart själv, det kanske rent av det som är nyckeln till att genren är så populär :-)


Dumpa Matthew handlar alltså om Helen. En kvinna på 39 år som lever ett ganska tragiskt liv. Hon har en älskare, Matthew som är lyckligt gift med sin fru, en bästis och ett jobb på en flashig PR-byrå. En dag står Matthew bakom Helens dörr med hela sitt bohag, han har lämnat sin fru och flyttar helt sonika in hos Helen. Detta är vad hon har bönat och bett och hotat med under alla de fyra år som hon och Matthew har träffats, men när det väl händer så tröttnar Helen på Matthew ganska snabbt och börjar fundera på hur hon ska bli av med honom. Det enkla sättet, att helt enkelt be honom flytta är inget för Helen, istället väver hon ihop en komplicerad intrig för att bli av med Matthew. Givetvis blir det en hel del förvecklingar innan boken tar slut. då har hon både mognat, hittat nya vänner och kommit till insikt om hur hon vill ha sitt liv.


Om du gillar chiq lit ska du absolut inte missa den här boken!

Inga kommentarer: