tisdag 16 augusti 2011

[Geim] av Anders de la Motte

Geim
Bilden har jag lånat från Alfabeta förlag



Den här boken var mest utlånad på internetbiblioteket senast jag kollade och den verkade lite kul, så jag laddade hem den som streamad ljudbok. Det är helt suveränt att man kan ladda hem böcker från biblioteket bara med sitt lånekortsnummer! Böckerna man tar hemär streamade, och finns tyvärr inte för mobiltelefoner ännu. Därför måste man sitta vid en dator och lyssna, det är enda nackdelen, jag som gillar att lyssna när jag promenerar.

Boken Geim vann deckarakademiens debutantpris och jag kan förstå varför. Boken handlar om HP, en riktig looser-kille i trettioårsåldern som har använt sina förmågor till att komma så lindrigt som möjligt undan allt. Han är egoistisk, ljuger för alla, har svårt att behålla ett jobb och undviker helst att jobba om han kan, röker braja och om han behöver något så tar han det hellre än att spara till det, precis en sådan kille som pensionärerna som suckar över "dagens ungdom" syfta på. Han har en syster, Becka, som är hans raka motsats. Hon är empatisk ambitiös, laglydig och framgångsrik inom sin gebit. Hon jobbar som livvakt på SÄPO. Men de båda syskonen har sin barndom och ungdom gemensamt, precis som nästan alla syskon. En dag hittar HP en mobiltelefon på bussen. Den har inga knappar, men på skärmen poppar en fråga envist upp: "Do you want to play?" När telefonen tilltalar honom med hans namn kan han inte låta bli att acceptera inbjudan. Det visar sig vara ett realityspel, HP får via telefonen olika uppdrag som ska utföras. Det börjar enkelt, men blir ganska snart både omoraliska, farliga och direkt kriminella uppdrag. För varje ufört uppdrag vinner spelaren pengar och poäng. Dessutom visar det sig att uppdragen filmas, både av telefonen och av andra och hamnar på en rankinglista. HP hamnar snabbt i telefonens våld.

Jag tycker att det här är ett fantasieggande ämne, vem ligger bakom spelet, skulle det kunna funka i erkligheten, och vilka drivkrafter har vi människor egentligen? Dessutom finns här en fin konspirationsteori som förklarar allt från Kennedymordet till Estoniakatastrofen samt givetvis både morden på Palme och Anna Lind. Och faktiskt. Med katastrofen på Utöya i så färskt minne fick jag bitvis nästan dålig smak i munnen, det skulle så bra passa in i teorin...

Språket i boken måste också kommenteras. Det är extremt modernt, med massor av slang engelska uttryck och dataspråk. Och väldigt trovä'rdigt, jag tror faktiskt att killar som HP pratar sådär!

Alla som gillar deckare ska läsa den här. Jag kommer att rekommendera den till mina elever tror jag, den är på gränsen till för grov bitvis. Men ja, jag ska rekommendera den. Mattias Linderoth är uppläsare och det funkar bra, framför allt låter det speciella språket helt natrurligt i hans mun.

Inga kommentarer: