onsdag 18 maj 2011

Nasi goreng ca 4 port

Den här maträtten är en underskattad doldis. Förmodligen för att den inte gör sig på bild i mattidningarna, brun som den är. Jag har hört att modematjournalisterna inte gillar brun mat. Det är synd, för det är en nyttig, ganska klimatsmart och billig (om man har så mycket kål och lök som i receptet) maträtt som dessutom smakar väldigt gott både till vardag och fest. Det här är en billig och snabblagad vardagsvariant. Perfekt i matlådan och till och med att värma på Murrikkan på skoterturen.

ca 4 portioner

3 dl ris+ 6 dl vatten
300-500 g strimlat fläskkött eller kyckling
1 msk margarin
1½ tsk curry
2 lökar
4 dl strimlad vitkål
1 tsk salt
1½ tsk paprikapulver
2 tsk soja
1-2 krm sambal oelek
1-2 pressade vtlöksklyftor
4 ananasringar (1 liten burk)
ca 100 g skalade räkor

Omelett:
2 ägg
1 msk vatten
 salt
peppar
margarin till stekning

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla löken och vitkålen.
Fräs köttet i lite margarin tillsammans med cúrryn. Låt eftersteka under lock ca 5 minuter.
Lägg ner löken och vitkålen i grytan med köttet. Tillsätt vitlöken och övriga kryddor. Låt puttra under lock ytterligare ca 10 minuter.
Blanda riset med köttfräset och sojan. Garnera med ananas och räkor (ska maträtten sparas till matlåda serveras räkorna i en separat skål.

Vispa ihop alla ingredienserna till omeletten. Stek den i margarnet. Rulla ihop den till en rulle. Skär rullen i tunna skivor som lägges ovanpå alltihop.

För en ännu enklare variant:
Vispa ihop äggsmeten till omeletten och rör ned direkt i den heta maten.

Servera som den är eller med extra tillbehör i olika skålar:
-Soja
-Sweet chilisås
-Jordnötter
-Strimlad purjolök

1 kommentar:

Johan sa...

Ska äta det i morgon:)