torsdag 5 maj 2011

Angelologi -änglarnas tecken av Danielle Trussoni



För ungefär ett år sedan läste jag flera recensioner och artiklar i olika tidingar om att böcker om änglar var den nya trenden efter vampyrhypen. Den här boken var en av de som nämndes. Efter det blecv det tyst och jag har inte hört talas om den igen. Men så förra veckan stod den bara där på biblioteket och väntade på mig!

Boken handlar om nunnan Evangeline vid Santa Rosa kloster utanför New York. Hénnes uppgift på klostret är bland annat att öppna och besvara klostrets post. En dag ligger ett brev i postsäcken med en förfrågan om tillträde till klostrets bibliotek. Av någon anledning får hon en ingivielse och bryter mot klostrets rutinerför sådana förfrågningar. Det är konsthistorikern Verlaine som vill komma åt gammal korrespondans från klostrets arkiv för en klients räkning. Den här klienten är dock inte vem som helst utan en Nefilim, en blandning mellan ängel och människa. Inte en helt trevlig art visar det sig. Evangeline hamnar mitt i ett krig mellan himmel och jord som har pågått sedan tidernas skapelse när några av änglarna gjorde uppror mot Gud. Det handlar inte bara om ett heligt krig utan pockså om jakten efter Orpheus lyra, ett magiskt instrument vars musik har himmelska krafter.

Författaren till den här boken har hämtat inspiration både från Twilight-serien och Da Vinci-koden. Jagkten på den magiska lyran och hemligheter bevarade av ett hemligt sällskap genom tusentals år samt en huvudperson som är prfessor inom den högst okända vetenskapliga disciplinen angelologi, har väl en hel del likheter med en viss Da vincikod. Änglarna i sin tur har misstänkt många likheter med Edward och kompani i Twilightserien. De är lika vita, lika vackra (eller kanske till och med vackrare), har lika perfekt marmorhy utan skavanker, har lika stor dragning till vackra mänskliga kvinnor, men de kan faktiskt flyga. Och de är faktiskt dödliga också. Både dödligt farliga för människor men också möjliga att döda.

Trots att boken alltså har väldigt tydliga influenser från 2000-talets två mest kultförklarade böcker så tycker jag faktiskt att den är bättre än sina förlagor. Själva storyn är intressantare, boken är mer välskriven tycker jag och det är faktiskt fantasieggande att få fantisera kring änglar en stund till skillnad från vampyrer och sådant som faktiskt har varit lite uttjatat de senaste hundra åren ;-) Änglarna i boken är inga trevliga varelser utan ganska skräckinjagande men jag blir mer rädd när jag läser vampyrböcker. En vampyr kan liksom stå gömd bakom gardinen vilken natt som helst bara för att suga i sig mitt blod. Risken att en ängel skulle ha något otalt med mig är inte alls särskilt stor, jag är definitivt ingen angelolog och det verkar vara dessa som löper den största risken att stöta på en hämndlysten ängel.

Sammanfattningsvis tycker jag att det här är en riktigt läsvärd bok, spännande och fantasieggande, perfekt för hängmattan i sommar!

Inga kommentarer: