söndag 8 maj 2011

Bärpaj i långpanna

Här är kakan före gräddning...

En vanlig smulpaj men för många! Tack vare ägget håller pajen ihop såpass att den går att skära i snygga bitar och frysa in (vanlig smulpaj brukar man få skrapa ihop från formen tycker jag).


7 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör eller hårt margarin
1 ägg

ca 250 g frysta bär (euroshopper har en god bärmix om man inte har egna bär)
socker

Blanda alla torra ingredienser. Smula ner fettet och rör ner ägget till en grynig massa. Fördela hälften av smuldegen på en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40 cm). Häll på bären och sockra på om du tror att bären är sura. Fördela resten av smulorna ovanpå bären. Grädda i 185 grader ca 25 minuter. Skär i generösa rutor och servera med klassiska pajtillbehör, till exempel glass, grädde eller vaniljsås.

...och den färdiggräddade kakan.

4 kommentarer:

Catta sa...

Hörde att pajen var jättegod, synd att jag missade den. En annan gång kanske...
Kram Catta

Matte Hartman sa...

Jösses va god den såg ut att va!
Det där med ägget måste jag prova nästa gång, för det är verkligen som du säger: Man skrapar ihop pajen ur formen. :)

Matte Hartman sa...

Gjorde den just med våra första rabarber och hemgjord vaniljsås och ägget gjorde ju hela skillnaden. Den blev ju helt sjukt god!
Vi glömde t.o.m att dricka kaffet vi kokat till den. :)

Lisse sa...

Kul att den blev bra! Och jättekul att du tog dig tid att kommentera receptet när du hade provlagat!