måndag 1 juni 2009

Klimatfrågan på bordet



Forskningsrådet Formas ger ut en serie pocketböcker där olika forskare får ge sina synvinklar kring olika teman som på olika sätt berör hållbar utveckling. Jag och min Hk-kollega har beställt ett gäng böcker som fortbildning för oss och först ut på min läslista blev alltså Klimatfrågan på bordet.

Det här var oerhört intressant läsning. Jag har en hel del grundkunskaper i ämnet både tack vare min utbildning men också för att jag tycker att det är ett intressant ämne, jag hoppar inte över artiklar i tidningar som handlar om mat och klimat. Drygt 30 forskare skriver i den här bokens 21 artiklar om hur vi ska lösa matfrågan i framtiden med en växande befolkning på jorden samtidigt som klimatet här på jorden kommer att förändras.


Boken börjar med det globala perspektivet, hur ska uppemot 10 miljarer människor få tillräckligt med mat på samma eller mindre yta odlingsbar jord som idag. Forskarna som skriver i den här boken verkar vara eniga om en viktig pusselbit i den ekvationen är att vi måste bli bättre på att ta tillvara på den maten vi har. Enligt Johan Kuylenstierna behöver en vuxen människa ca 2700 kcal om dagen, idag producerar vi i världen 4600 kcal utslaget per person och dag. Det innebär att egentligen borde vi inte ha någon som svälter på jorden idag och det borde finnas utrymme för betydligt fler människor på vår jord med befintliga resureser. Problemet är allt svinn. Av de 4600 kcal som produceras når bara 2000 kcal per dag människors magar, resten är svinn som i alla led försvinner, från bonden till middagsbordet. Så när mina elever tycker att jag är löjlig som tvingar dem att spara alla matrester så har jag gedigen vetenskaplig grund. Det som gör det hoppfullt att detta kommer att minska är att det finns mycket pengar att spara på den här frågan, både för oss konsumenter, visst finns det roligare saker att köpa för pengarna än en massa mat som ändå ska kastas, men framför allt i producentleden, bortkastad mat ger inga vinster.


Den andra viktiga pusselbiten som alla forskarna är ense om är att vi måste minska vår köttkonsumtion, även om några av forskarna betonar att 2/3 av jordens produktiva marker inte är odlingsbara med grödor som är ätliga för människor, men som djur kan äta. Tre forskare med tydliga kopplingar till veganrörelsen har en kontroversiell lösning på köttfrågan, de tycker att vi ska börja odla kött i labratorier på samma sätt som man redan idag på konstgjord väg kan odla fram organ till donationer. Suspekt tycker jag nu, men vem vet om 20 år?? Det skulle lösa det etiska dilemmat om det är rätt att föda upp och döda djur bara för att vi människor ska få mat när vi kan leva alldeles utmärkt bara på vegetabilier.


Beteendevetaren Maria Ojala skriver om hur man ska få folk att ändra sina matvanor till att bli mer klimatvänliga. Hon skriver om hur svårt det är att förändra just matvanor, något som alla som har försökt banta och sedan hålla vikten kan skriva under på. Hon anser att en hoppfull oro är den "sinnesstämning" som gör oss mest förändringsbenägna.

En stor del av boken tar upp vad som kommer att hända med det svenska jordbruket om vi får ett annat klimat i Sverige, vi kommer att kunna se fram emot att kunna odla en hel del grödor, t.ex. majs, som hittills har varit helt omöjliga i Sverige, men vi kommer också att få en hel del nya sjukdomar som drabbar både växter och djur i framtiden.

Artiklarna är inte svåra att förstå även om man inte har så jättedjupa förkunskaper i ämnet även om vissa är tyngre än andra. Håll utkik efter böcker från Formas alla vetgiriga! Ni som är nyfikna på vilka övriga titlar som finns i serien - kolla här. Om man däremot vill köpa böckerna är det en bättre affär att göra det via en vanlig nätbokhandel, t.ex. adlibris.

Inga kommentarer: