måndag 8 juni 2009

Myter om maten


I forskningsrådet Formas pocketserie Formas fokuserar har jag den här gången läst Myter om maten. Det är precis vad titeln säger. Olika forskare från varierande discipliner skriver om sin syn på kost och hälsa. Här förklaras och försvaras våra officiella svenska näringsrekommendationer, men de ifrågasätts också. Några forskare ger egna förslag på kostrekommendationer, några experter som har lanserat egna dieter får också komma till tals, men de blir även emotsagda.


Några myter som dissekeras och diskuteras är fettets- kontra sockrets fara för vår hälsa, stenålderskostens förträfflighet, olika bantningspreparat genom tiderna. En expert inom medie- och kommunikationsvetenskap belyser svårigheterna för experter att nå ut med sitt budskap. En arkeolog berättar om vad vi egentligen vet om stenåldersmänniskornas kost och en genforskare utreder hur fort vi människor egentligen kan anpassa oss rent genetiskt efter olika yttre faktorer som till exempel ändrade kostvanor.


Min personliga åsikt, som har stärkts av denna bok är att det är inte något större fel på våra svenska näringsrekommendationer även om det alltid finns detaljer man kan diskutera. Det är inte de som lever efter rekommendationerna som har problem med övervikt och vällevnadssjukdomar, det svåra verkar vara att leva efter de rekommendationer som finns och att sålla bland alla myter och fakta som finns omkring oss i vårt informationsutbud. Vad är fakta och vad är reklam? När du har läst den här boken kommer du att ha mycket mer kött på benen för att kunna göra bra val.


Den här boken tycker jag ska läsas av alla som är intresserade av kost och hälsa. Artiklarna är ganska korta och de känns seriösa även om de inte är särskilt tunga eller svåra att förstå. Att boken består av många korta artiklar gör att den blir lättillgänglig, det tar kanske 10 min att läsa en artikel, sedan kan man lägga ifrån sig boken till nästa gång. Perfekt att ha på sängbordet och läsa innan man somnar. Ingen risk för mardrömmar och dålig sömn som brukar vara mitt problem om jag har för spännande böcker på nattygsbordet :-)

Inga kommentarer: