söndag 1 januari 2012

Nytt år, än en gång!

Så har ytterligare ett år passerat. Den här nyårsaftonen firade vi hemma, det är faktiskt första gången vi firar nyår på hemmaplan någonsin! Jo, förra året var vi hemma, men inte firade vi direkt, det var då hela familjen trillade dit på magsjuka på nyårsaftonskvällen... Den här nyårsaftonen förlöpte dock utan besvär och var enbart trevlig på alla sätt och vis!

Allra bäst var att det var så lite smällande här i krokarna under nyårsaftonen. De som smällde gjorde det vid tolvslaget och även en smällrädd hund får lov att klara sig om det bara rör sig om en liten stund. Faktiskt så smäller det värre när det är fågeljaktspremiär än vad det gjorde igår!

Kvällens meny bestod av räkfrossa till förrätt, räkor, aioli, gott bröd och ost, så fruktansvärt gott! Varmrätten var traditionsenlig älgfilé uppblandat med en vitlöksspäckad älgstek. Till det hade vi en madeirasås med grön- och rosépeppar samt en italiensk potatiskaka. Efterrätten var av det sliskigare slaget, allt gott i ett glas på samma gång... Glass, kolasås, kaksmulor, björnbär, marshmallows och vit chokladmousse.

Älgstek och Madeirasås hittar ni recept till här, filé och räkor behövs inga direkta recept till. Potatiskakan gjorde man så här:

Italiensk potatiskaka ca 8 port

1 kg skalad och grovriven potatis
200 g riven parmesanost
1 msk potatismjöl
1 msk salt
1 krm peppar
1 tsk vardera oregano, timjan och basilika
2 pkt skivad bacon

Blanda alla ingredienser utom bacon i en stor bunke.
Lägg baconskivorna tvärs över en avlång bakform. Lägg skivorna omlott så att baconet täcker hela formen.
Lägg ner ptatisblandningen i den baconpreparerade formen. Packa det hela och vik över baconskivorna så hela kakan är inbäddad i bacon. Täck kakan med smörpapper och lägg något tungt ovanpå, så att kakan gräddas under press.
Grädda i 175 graders ugnsvärme ca 1½ timme. Ta ut kakan ur ugenen och ställ svalt någon timme så att kakan får sätta sig. Värm kakan i 180 graders ugnsvärme före servering. Skär i skivor och servera!

Inga kommentarer: