söndag 1 januari 2012

Medinas juvel av Sherry Jones



Medinas juvel


Den här boken lånade jag som MP3-bok på biblioteket och det har varit en sådan där bok som gör att man gärna kör en extra sväng med bilen bara för att man ska få lyssna lite mer, eller att man tar en extra kvällspromenad för att man inte vill stänga av.

Boken handlar om Aisha, profeten Muhammeds yngsta hustru. Aishas far är en av Muhammeds närmaste män och redan när Aisha föds är det bestämt att hon en dag ska gifta sig med Muhammed, som är en medelålders man redan då. Det här är en orolig tid och många känner sig hotade av Muhammed och hans nya gud. Ett sätt att komma åt profeten är att besudla hans blivande hustru genom våldtäkt, därför blir Aisha förlovad med profeten redan vid sex års ålder och satt i pourta, husarrest. Tre år senare blir hon gift med Muhammed och får flytta hem till hans harim där Muhammeds jämnåriga hustru Sauda redan finns. Aisha drömmer om att bli en krigare och att leva tillsammans med beduinerna i öknen med sin barndomsvän Safwan. Istället blir hon tvungen att acceptera och göra det bästa av kvinnans lott som hustru och med tiden lär hon sig också hur hon ska spela sina kort för att nå sina syften. Medan åren går utökas Muhammeds harim med ytterligare 10 eller elva hustrur (jag tappade räkningen där någonstans), många av dem gifte han sig med av politiska skäl, men jag får intrycket att han nästan samlar på fruar precis som jag samlar på böcker. Man får följa Aishas liv och kärlek till Muhammed från hennes barndom till Muhammeds död när Aisha är 19 år gammal.

Det här är en bok som är bra på så många olika plan. Dels är den en berättelse om en spännande tid, man riktigt känner Tusen och en natt-stämningen (Muhammed levde på 600-talet e.kr.). Aisha, bokens huvudperson, är en stark ung kvinna som vill forma sitt eget öde. Man får en inblick i hur det kunde vara att leva i ett harim, där Aishas känslor för sin man och för sina medhustrur får stort utrymme. Hon är också en riktig hjältinna som gärna drar svärdet för att skydda de sina. Givetvis får man lära sig en hel del om Islams historia och om hur Islam blev en religion, men den här boken gav åtminstone mig perspektiv även till min egen religion, kristendomen. De arabiska männen hade ingen vidare kvinnosyn, och Muhammed var en kvinnokarl av stora mått, men inte vet jag om kristendomen med sina munk- och nunneordnar och celibatslöften och korgosseskandaler är så mycket mer kvinnovänlig...

Den här boken gör mig också lite bedrövad, på många sätt och vis verkar det som att traditioner som var gamla och förlegade redan på Muhammeds tid fortfarande lever och frodas i många muslimska länder än idag. Även på Muhammeds tid krigades det friskt mellan olika folkstammar och på den fronten har det ju tyvärr inte heller hänt så mycket i den delen av världen tills idag. Boken verkar bygga på ambitiös research och historisk dokumentation men samtidigt så märks det väldigt tydligt, när man läser den här boken att Sherry Jones är en västerländsk kvinna som lever på 2000-talet. Om en muslimsk kvinna hade berättat Aishas historia så hadde den förmodligen inte blivit densamma, och hade Aisha själv fått berätta sin egen historia så vet vi inte alls hur den hade låtit.

En snabb googling visar att det även finns en uppföljare till Medinas juvel, men den verkar inte finnas utgiven på svenska. Det här är defionitivt ett boktips för bokcirklar, boken har en spännande handling, den blir aldrig seg att läsa (även om jag lyssnade) och det finns massor att fundera på och diskutera kring i den här boken. En sak som är intressant i sig med den här boken är att googla runt och läsa debatten kring den, den har diskuterats livligt, redan innan den gavs ut, både i västvärlden och i mellanöstern. 

Inga kommentarer: