torsdag 17 februari 2011

Två vårtecken och lite skapande!

Vad föreställer konstverken? Hitta hunden, apan och björnen!

Man blir så hungrig när det är kallt! Därför blev det kakbak ikväll när sambon for iväg för att fixa till bilen. En kakdeg går superfort att köra ihop i matberedaen men storasyster som hatar allt som låter illa garderade sig och lillasyster med höselkåpor så fort jag tog fram matberedaren. De satt på tills jag hade gjort degen färdig och ställde tillbaka den i skåpet igen! Lillasyster satt i barnstolen och tjöt (som hon alltid gör medan jag och storasyster bakade gubbar och apor och allt möjkligt och omöjligt annat. Sen blev det så klart fika med mjölk till kvällsmat.

Jag gjorde två små vanliga mördegar, en brun och en vit. Det här är ett bra grundrecept som ger lätthanterlig deg och goda kakor: Lagom stor sats också om man vill göra lite kreativa former, man hinner inte bli så less att baka ut den! Och skulle man bli less är det ju bara att trilla ut dem till två länga "snören", tvinna ihop dem och skära till småkakor. Vill man vara ännu mer kreativ färgar man en del av den via degen med karamellfärg!


Ätliga "modellera"-kakor

Här ska ni identifiera två ormar, två bilar, en häst och en giraff!


Vit deg:
  125 g smör
½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Brun deg:
125 g smör
½ dl socker
2 1/4 dl vetemjöl OBS mängden!
2 msk kakao
2 msk O'boy

Blanda alla ingredienser till resp deg i meberedare (om du börjar med den vita degen slipper du diska emellan). Forma kakor i valfri form. Grädda i 175 grader ca 12-15 minuter eller till de vita delarna är gyllenbruna. Låt kallna på plåt. Förvara ev överblivna kakor i tät burk.


Förresten, är det någon som är nyfiken på de två vårtecknen?

Det första var att två stackars småfåglar satt i ett träd och sjöng när jag for till Ica på lunchen. Det andra är att vår skäldpadda, "hon" Hugo, har lagt sex ägg idag. Det brukar hända på vårvintern varje år men så många som sex ägg har det aldrig blivit förr. Sköldpaddor är ju dock ganska ociviliserade djur, så¨medan sambon räddade två av äggen passade fde stolta (eller hungriga) föräldrarna på att äta upp övriga fyra ägg. Kanske det som kallas energiåtervinning?

Två söta små ägg, men även om mamman Hugo är stor så är ändå äggen gigantiska med tanke på att sex sådana här har rymts inne i henne!


1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka härliga kakor som dessutom är ätbara.Hoppas att det finns kvar någon till mormor...