söndag 25 mars 2012

Paj av rester med smarrig sallad

Idag har vi haft en riktig degardag, vio har bara varit hemma och gjort ingenting. Det var faktiskt på order av sambon, han tycker att jag plågar barnen med för mycket hittepå när han är borta på jobb.

När man har en degardag ingår det att inte laga nån seriös mat. Hämtpizza hade varit ett alternativ om jag hade idas fara och hämta, men det gjorde jag inte. Istället blev det en djupdykning i frysen, där hittade jag ett paket färdig köttfärssås sedan någon gång förra året. Den förvandlades till en smaskig köttfärspaj.

I kylskåpet fanns det lite av varje, och sammanblandat blev det en av de godaste salladerna jag har ätit på länge.

Här kommer recepten!

Köttfärspaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör el margarin (bättre smak o konsistens med smör)
1 msk iskallt vatten

Kör ihop mjöl och smör med en matberedare eller rör ihop för hand. Droppa i iskallt vatten tills degen bildar en klump i bunken.

Tryck ut i en pajform. Förgrädda i 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Fyllning:
200-500g färdig köttfärssås
ev olika grönsaker t.ex. tomat, svamp, zuccini, majs, bönor....
2 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
2 krm peppar
100 g riven ost

Bred ut köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet.
Fördela osten över färsen. Lägg ner grönsaker i pajskalet om du vill.
Skaka ihop ägg, mjölk salt och peppar i en redningsbägare. Häll äggstanningen över färsen i pajskalet.
Grädda 20-30 minuter eller tills pajen har fin färg och ägget har stannat.



Smaskig fänkålssallad med honung och lime

1 stånd fänkål
2 morötter
rivet skal av 1 lime
några droppar pressad lime
1 dl god yoghurt
1-2 tsk honung
salt, peppar

Strimla fänkålen fint och grovriv morötterna.
Blanda yoghurt, honung, limesaft och skal, salt och peppar i en stor skål.
Vänd ner grönsakerna i såsen. Smaka av. TIllsätt mer limesaft om det behövs.
Dekorera med "dillen" från fänkålen samt en limeskiva på toppen.

Inga kommentarer: