onsdag 19 oktober 2011

Paganinikontraktet av Lars Kepler


Paganinikontraktet
Titta lite extra på framsidesbilden.



Jag var på biblioteket en lördagseftermiddag för någon vecka sedan. Vi fick en tårtbit och kaffe för det var höstfest och ett stort gäng böcker och ljudböcker följde med hem. Mest till barnen,  men till mig själv lånade jag Paganinikontraktet som MP3-bok. Keplers första bok Hypnotisören hoppade jag över bara för att alla verkade läsa den men Paganinikontraktet har det varit lite mer tyst kring, så den ville jag läsa.

Boken handlar om polismannen Joona Linna, en riktig superpolis som hela tiden fattar vad ingen annan fattar, som aldrig blir träffad när han blir skjuten, och som går sin egen väg mot både chefers och kollegors vilja. Till sin hjälp har han den älvlika säpoagenten Saga Bauer och de är så härligt pålitliga, man känner sig hela tiden fullkomligt trygg med att de ska lösa fallet utan att fega ur eller hamna på villospår. Fallet, det är en övergiven båt som driver runt en fjärd i Stockholms skärgård. Inne i båten ligger en död kvinna. Och kvinnan har inte dött hur som helst utan av en lejd yrkesmördare. Ja, ni förstår. Det action hela vägen från början till slut. Kulorna viner, blodet flyter och så kommer en stråk av Paganini mellan varven.

Det här är action men författarna har nog också ett uppsåt att berätta om en verklighet som vi svenskar inte gärna vill veta, nämligen att Sverige kommer på 8:onde plats i världen när det gäller export av ammunition. Den visar också hur det kan gå till när stora mängder ammunition exporteras till rena krigszoner mot världssamfundets regler. Och att vapensmuggling är en smutsig bransch, det råder nog ingen tvivel. Tänk om det till och med är ett realistiskt scenario som spelas upp i den här boken? Ofta är det ju faktiskt så att verkligheten överträffar dikten.

Inga kommentarer: