måndag 12 december 2011

Äggstra allt

Planen var att skriva ett litet blogginlägg om en trevlig adventshelg, ta en lång promenad med hunden med en bra ljudbok i lurarna, kanske baka lite drömmar och så avsluta med ett riktigt skummigt bad i karet.

Verkligheten blev ägg. Några dagar hade vi haft en skum lukt i köket. Ett idogt sniffande hade lett oss mot hörnet där kylen och micron står. Jag började med en grundlig skurning i och runt micron med citron och ättika och alla andra huskurer jag kunde komma på mot lukt. Lukten blev värre. Det var bara att tömma kylen och dra fram den. Mycket riktigt, källan till stanken var uppenbar. Behållaren som ska fånga upp kondensvatten var fylld med ett brunt stinkande klägg. Städningen av insidan av kylen visade vad klägget bestod av: Ett trasigt ägg vars innehåll hade runnit ner i det lilla hålet som ska leda bort kondensvatten ur kylen. Sambon stärkte sig med en whiskey innan han tog itu med att pilla lös den bruna kakan. Sedan var det min tur att med trasa och ättikspreparerat diskvatten få hela skålen ren, inget enkelt jobb eftersom den hade många vinklar och vrår och dessutom inte gick att lossa.

Medan vi var strängt upptagna med saneringen av kylskåpets baksida hittade lillasystern kylskåptes urplockade innehåll. Handlingskraftig som hon är drog hon fram en stol till köksbänken och det fulla äggpaketet som stod därpå. sedan lyfte hon andäktigt upp äggen,  och släppte dem i golvet, ett och ett. Fallhöjden från stolen gav ett fint splasch från varje ägg. Och lite mer sanering för oss sysslolösa föräldrar.

Inga kommentarer: