tisdag 15 mars 2011

Veckans matsedel

Vardagsmaten är väl varje vuxen människas eviga problem. Även vårt. Jag hör till den präktiga typen som inte fixar vardagsmaten om jag inte har en veckomatsedel. Det är inte märkvärdigare än att jag sätter mig tio minuter innan jag veckohandlar och funderar ut sex maträtter som jag sen handlar hem ingredienser till. Då behöver jag inte ägna mer energi den veckan åt att fundera på vad vi ska äta till middag. Sen är det inte varje dag under veckan som jag följer matsedeln, ibland hittar jag på andra maträtter av de ingredienserna som jag har köpt hem, ibland blir det något helt annat, men det sparar så mycklet kraft att veta att jag inte behöver fundera ut en maträtt och handla till den varje dag. Jag försöker att även köpa hem all mjölk och andra färskvaror för en vecka, även att köpa mjölk tar tid och blir i slutändan en massa andra varor också. Springer man in och handlar mjölk på väg hem från jobbet blir det dessutom inte de nyttigaste och billigaste varorna som slinker ner som bonus i korgen...

Jag skriver in mina veckomatsedlar i en anteckningsbok, himla praktiskt när man har idétorka att kunna bläddra bak och få idéer av tidigare menyer. Varje vecka brukar jag ta en kokbok ller en recepttidning för att få någon "ny" maträtt på matsedeln. Jag försöker att planera middagarna efter tallriksmodellen och säsong men också efter veckans schema, en vecka med mycket inbokat blir maten med flit mindre ambitiös och dagar när jag vet att jag ska bort på kvällen eller jobba länge försöker jag planera in snabblagad mat/halvfabrikat. En påse morötter ska alltid ligga i kylen, det är det billigaste och enklaste sättet att fylla sin grönsaksdos!

Jag tänkte i all enkelhet och helt ocensurerat försöka lägga ut vår veckomatsedel här på bloggen som inspiration till er andra. Lämna gärna kommentarer om ni tycker att det är något jag ska fortsätta med eller ej.
Veckans middagar v. 11

Måndag: Spagetti och köttfärssås -sambon lagar - grönsakerna blir krossade tomater och lök i köttfärssåsen...

Tisdag: Stekt fläsk med löksås och potatis. Hela körsbärstomater och morotsstavar

Onsdag: Stekt ris (rest från söndag) wokgrönsaker och kassler (finns i frysen)

Torsdag: Potatis och löksoppa, efterrätt våfflor

Fredag: Selleribotten med spenat och svampstuvning (recept kommer om den blir god), stekt älgkött och klyftpotatis

Lördag: Afrikansk köttfärspaj med majsmjöl (recept kommer om den blir god), tzatziki

Söndag: Rest/improvisation
4 kommentarer:

En bok om dagen sa...

Ja, lägg ut! Det är alltid trevligt att få inspiration från någon som inte är sådär tokambitiös att man blir helt däckad bara av att läsa matsedeln, men samtidigt är så pass vettig och kunnig att det faktiskt är riktig mat på matsedeln och inte "Pyttipannapåse från frysen" på måndag och "Hamburgare från Frasses" på tisdag och "Rostat bröd med marmelad" efter långonsdagen - för det kan jag hitta på själv (även om det inte alls är vad jag vill).

Och så skulle jag vilja få ett diplom för tillverkande av lång mening. ;-)

Matte Hartman sa...

Veckomenyer är nog det bästa som finns! Tar bort så ofantligt mycket stress och irritation i vardagen. :)

Kicki O sa...

Jo, det är bra!

Johan sa...

Det där afrikanska köret har vi inte diskuterat tror jag... Jag och våra barn vill ha varmkorv.