Nu var det länge sedan jag bjöd på något recept. Ikväll blev det en burk körsbärsmarmelad av körsbären jag plockade in när jag klippte gräset vid gamla huset i helgen.
Just idag var det smidigast att väga bär och socker, därför kommer receptet med viktenheter istället för liter/dl.
500g körsbär
1/2 dl vatten
5 krossade körsbärskärnor
1 kg socker
2 1/2 tsk citronsyra
Rensa och kärna ur körsbären. Spara 5 kärnor. Krossa kärnorna och pilla bort de hårda skalbitarna, spara bara kärnans mjuka inre.
Koka körsbären mjuka i vattnet ca 5 min. Dra av från värmen och rör ner sockret. Koka ytterligare ca15 min.
Lös citronsyran i 1 msk vatten. Rör ner i marmeladen.
Häll upp proppfullt i varma glasburkar. Sätt på lock. Låt kallna upp och ner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar