tisdag 19 juni 2012

Shutter Island Patient 67 av Dennis Lehane



Terminen avslutades traditionsenligt (visst är det tradition när man har gjort något två gånger?) med bokcirkelns lunchträff. En av oss hade roligare saker för sig, men vi andra åt gott och pratade hela eftermiddagen, precis som vanligt. Boken den här omgången var Shutter Island, som också är en känd film.

Några av oss hade sett filmen och några av oss hade läst boken. Vi kom fram till att de verkade stämma väldigt bra överrens. Vi gillade den här boken väldigt mycket och vi var imponerade av författaren, som lyckades hålla ihop alla trådar i historien ända till slutet. Vi var också väldigt imponerade över att bokens/filmens handling inte har läckt, trots att det är en känd film hade ingen av oss någon aning om vad den egentligen handlade om. Vi var också eniga om ett enda ord som sammanfattade den här läsupplevelsen, men vilket det ordet är, det ska jag inte avslöja för er. Kanske läge för en gissningstävling här i kommentarsfältet - vilket ord beskrev känslan efter att ha läst Shutter Island?

Vad handlar då boken om? Jo om den federale sheriffen Teddy Daniels som blir ålagd att utreda ett försvinnande på anstalten för mentalsjuka brottslingar på Shutter Island. En av de kvinnliga patienterna har lyckats ta sig ut ur ett låst rum genom ett hårdbevakat mentalsjukhus. Hon befinner sig på en ö långt ute i havet. Det blir Teddys och hans kollega Chuck som ska få rätsida på rymningen. Ju mer de utreder brottet desto underligare ter sig mentalsjukhuset på Shutter Island, något står verkligen inte rätt till.

Jag vill inte avslöja mer än så om handlingen, men läs!!! Boken utspelar sig på 1950-talet och vi kom in på vad som egentligen hände bakom murarna på vårt eget mentalsjukhus här i vår egen stad på den tiden. Jag tror inte att jag skule vilja att de väggarna skulle kunna tala...

Inga kommentarer: