söndag 20 november 2011

Maos siste dansare av Li Cunxin

I fredags var det dags för ännu en träff med bokcirkelgänget. Den här gången var vi hemma hos mig. Menyn får ni i inlägget nedan, även om jag ett tag trodde att vi skulle bli helt utan mat...

Boken som vi hade läst den här gången var Maos siste dansare av Li Cunxin, en bok som vi stötte på av en slump när vi surfade runt på jakt efter en bok för flera månader sedan. Bokens tjocklek, den lilla stilen och att det var en "true story" från kommunistkina gjorde att vi hade en viss respekt för den, och därför har vi skjutit upp läsningen i flera omgångar. När vi nu till slut ändå tog mod till oss och läste den så var det ingen av oss som ångrade sig. Gängets största bokmal, som nog var den som var mest skeptisk slukde de drygt 500 sidorna på bara några dagar. Själv behövde jag de sex veckorna som vi brukar försöka ha mellan varje träff för att ta mig genom den.

Boken handlar om Cunxin, näst yngst i en syskonskara på sju bröder. Han bor tillsammans med sin familj och sina otaliga fastrar, mostrar och kusiner i en liten och fattig by i östra Kina. Cunxin föds 1961. Det här var under Maos storhetstid och hela familjens liv handlar om Mao, den första meningen som Cunxin får lära sig att läsa när han börjar skolan är till exempel "Länge leve ordförande Mao". I skolan får barnen lära sig att tillbe ordförande Mao nästan som en gud samtidigt som nämnde ordförande Mao har tagit ifrån dem allt de har och de lever i armod och svält. I bokcirkeln funderade vi mycket på hur man kan dupera ett helt folk till att svälta ihjäl. Vi funderade också på vart allt överskott egentligen tog vägen. Ordförande Mao kan ju inte gärna ha ätit upp allt själv... Vi får följa Cunxin ändå från dagen när hans föräldrar gifte sig tills idag. Bokens andra tredjedel tyckte inte vi var lika intressant som den första delen. De sista 50 sidorna är ett tillägg som är gjort efter att boken filmatiserats, i och för sig intressant, men lite väl utdraget kanske. På slutet blir det också mer en uppräkning av de uppsättningar som han ingår i och var han turnerade med sin dansgrupp. Boken borde ha slutat med avhoppet till USA och kanske med en kort epilog där man hade kunnat få veta lite om hur det gick sedan, detta var vi också rörande överrens om i bokcirkeln.

Det här är den perfekta boken om man vill lära sig saker om Kina och om balett. Den är intressant hela vägen fram till dess att han flyttar till Amerika. Lite saknade vi någon slags reflektion eller fundering kring vad han egentligen tänkte och kände när han kom till Amerika, kände han sig inte enormt lurad av sitt hemland och besviken på sin "Gud" ordförande Mao? Boken har ett driv i sig och alla vi ville hela tiden veta vad som skulle hända och hur det skulle gå få Cunxin. En av språklärana i bokcirkeln lyckades till och med knäcka det kinesiska talsystemet medan hon läste boken!

Alla som bara är det minsta lilla nyfikna på vår omvärld, LÄS! Vi som har läst den har varit helt uppfyllda av Maos dansare de senaste veckorna.

Inga kommentarer: