söndag 20 november 2011

Bokcirkelns fisksoppa

Som jag skrev i inlägget ovan så var det nära att det inte blev någon mat. När matgästerna kom på utsatt tid hade jag nämligen inte ens påbörjat själva huvudrätten. Naturligtvis berodde det på dagiströtta barn på fredagkväll, framför allt lillasyster, hon gallskrek och skulle vara i famnen så fort jag försökte ställa mig vid diskbänken. Mina vänliga bokcirkelvänner fick göra en blixtutryckning och hjälpa till att skala potatis och skära grönsaker. Sent omsider fick vi ändå mat och det blev faktiskt riktigt gott. Receptet hittade jag i Buffétidningen och mest intressant var den illgröna basilikacremen till brödet. Tråkigt nog glömde jag i vanlig ordning att fota...

6-8 port
ca 1 kg blandad fiskfilé, t.ex lax och hoki
1 burk räkor i lake (ca 200g)
8 potatisar skalad, i bitar
3 morötter i slantar
1stor fänkål i skivor
1 purjolök strimlad
2 msk margarin eller olivolja
1 påse saffran
2 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater
3 dl torrt vitt vin
vatten så att det precis täcker grönsakerna
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan

Fräs alla grönsaker och rotfrukter i olivoljan i en stor gryta (minst 5 liter). TIllsätt saffran och tomatpuré, fräs ytterligare någon minut.

Tillsätt tomater, vin, vatten, buljongtärning och vatten. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Skär under tiden fisken i 2-3 c stora bitar, lägg ned i grytan och låt bli färdiga på eftervärmen, ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Toppa med räkor och dillvippa. Servera med Aioli och de gröna bröden.


Gröna bröd
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
4 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
2 dl olivolja
salt, peppar

100 g riven parmesan

Se till att alla ingredienser har samma temperatur innan du börjar.

Mixa basilika, äggulor, vinäger  och dijonsenap t.ex. i matberedare eller med mixerstav.
Tillsätt olivoljan droppvis under vispning. Var extra försiktig i början, låt varje droppe olja lösa sig med röran innan du tillsätter mer. Ju mer olja du har vispat in desto större oljeskvättar kan du vispa in åt gången.Smaka av med salt och peppar.

Blanda röran med parmesan och bred på skivor av något gott bröd. Gratinera i ugn 250 grader ca3-5 minuter eller tills bröden har fin färg.

Aioli
Gör som basilikacremen men byt ut basilikan mot 2 vitlöksklyftor. Pressa vitlöken ner i  ägguleblandningen. Tillsätt sedan olivoljan på samma sätt som ovan.

Inga kommentarer: