fredag 30 april 2010

Eld och bröd av Albert Viksten


Den här boken har jag haft oanständigt länge till låns, men nu har jag äntligen läst den. Det här är en ungdomsskildring från tidigt nittonhundratal.

Eld och bröd handlar om den 20-åriga Per-Erik och hans familj. Familjen lever ett fattigt liv i en skogsbygd någonstans i norra Sverige. Livet är hela tiden en kamp för att få ihop mat för dagen, och kontanter för att hålla skuldbördan något sånär under kontroll. Per-Erik är näst äldst i en syskonskara med många barn därför blir det hans och hans äldre bor som måste leva ute i skogen på vintrarna för att sköta om kolmilorna. Man får en fin bild av hur livet kring en kolmila var, både slitet, vaknätterna och den stickande röken och körningen av kolet till stationen för försäljning. När kolet väl var sålt var pengarna man tjänat redan intecknade hos bolaget och handlaren, så några kontanter i fickan fick de aldrig. Per-Erik och hans bror Uno drömmer om att kunna ta ett jobb och få pengarna för egen del, för att kunna satsa i sina egna drömmar. Även flickor har en viktig del i pojkarnas liv och sökandet efter den rätta pågick för hundra år sedan precis som idag.

Albert Viksten är duktig på att beskriva människorna. Både föräldrarna och de andra personerna i boken känns rättvist framställda och levande, med både förtjänster och baksidor, precis som vi människor är. Jag brukar ha lite svårt för böcker med mycket eländes elände och det är verkligen bara elände i den här boken. Familjen drabbas av olycka efter olycka och glädjeämnena är relativt små i förhållande till olyckorna. Men det är ändå ingen mörk bok för det finns hela tiden ett hopp och en strävan att det ska bli bättre och föräldrarna lyckas gång på gång trolla med knäna för att familjen ska ha det drägligt och kunna klara sig ett tag till. Många gånger tycker bokens huvudpersoner att de har mer otur än andra människor, jag tänker att de helt enkelt har mindre marginaler än människorna i deras omgivning och därför blir de så mycket sårbarare. Att de dessutom inte har kunskap om hur samhället omkring dem fungerar gör också att det blir lätt för bolagsdirektörer och till och med banktjänstemän att lura dem.

I boken anar vi också hur ett nytt samhälle är på väg att växa fram. Arbetarrörelsen börjar nå ut även till de små byarna och de börjar så smått att organisera sig. Även nykterhetsarörelsen och frikyrkorna har börjat hitta ut i skogen men de nämns bara i förbifarten i den här boken. Klart läsvärd för alla som är historiskt intresserade eller om man gillar bra ungdomsskildringar.

2 kommentarer:

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Jaså, det här är min hemlige bokvän.
Vilken trivsam blogg du har. Och det här var ett bra boktips. Låter som en bok precis i min smak.

Tack än en gång så jättemycket för det fina paketet!

Lisse sa...

Synd bara att den förmodligen inte finns som ljudbok...