söndag 13 mars 2011

Laxgryta med svamp och citron

Snabblagad och riktigt god gryta. Det här behövs till 4 personer. Färdigpaketerade laxfiléer kan ifrågasättas av många skäl. Fodret som den norska odlade laxen äter fiskas utanför Chiles (!) kust. Laxarna skickas till Asien, bl.a. Thailand för att styckas och paketeras och skeppas sedan med båt tillbaka till oss. Laxodlingarna smutsar dessutom ner vattnet i fjordarna där laxodlingarna finns och sprider smittor ut till vild fisk i havet. Men av hälsoskäl är odlad lax bland det bästa man kan äta, gott om nyttigt fett och D-vitaminer bland annat. Dessutom är den odlade laxen inte lika förgiftad som den vilda laxen vi har i Bottenviken och Österjön. Det bästa är ju att passa på att köpa färsk lax när butikerna har det inför jul, påsk och midsommar. Då slipper man i alla fall transporten fram och tillbaka till Thailand. Men idag använde jag faktiskt färdigpaketerade portionsbitar till min gryta, det är bara lite för praktiskt för att dissa helt... Givetvis funkar det att koka även annan fisk i den här såsen!

4 laxfiléer, ben- och skinnfria
1 msk margarin
½ hackad gul lök
1 liten burk champinjoner
1½ dl vatten
1 buljongtärning
1 msk vetemjöl
1½ dl grädde (fetthalt efter samvete :-)
1 tsk pressad citron
½ tsk citronpeppar
1 tsk salt
dill
5-10 körsbärstomater

Fräs lök och svamp i margarin. Häll på vetemjöl och späd med vattnet till en klumpfri sås. Tillsätt buljongtärning och grädde. Smaksätt med citron, peppar och salt. Lägg ner laxfiléerna och låt sjuda ca 15-20 minuter eller tills laxen är genomkokt. Lägg ner tomaterna när någon minuts koktid återstår. Garnera med lite dill.

Servera med kokt ris eller potatis samt en sallad.

Inga kommentarer: