måndag 21 mars 2011

Afrikansk köttfärspaj

Afrika är en stor kontinent med alla möjliga olika mattraditioner. Enligt uppgift ska den här pajen ha sitt ursprung i Zambia, men förutom själva degen så känns den faktiskt mer svensk än afrikansk... Hur som helst så gick den hem hos hela familjen, även den minst sagt skeptiska sambon. Degen är ett kapitel för sig. En blandning av pannkakssmet och gröt skulle jag vilja kalla det. Att den görs på majsmjöl ger både vacker gul färg och god smak dessutom blir den här pajen naturligt glutenfri. Tänka bara på att inte blanda ihop majsmjöl med majsstärkelse, det som brukar säljas under varunamnet Maizena, det blir helt fel i det här sammanhanget. Majsmjöl hittar man oftast i butikernas avdelning för specialkost.

4 portioner

Deg:
50 g smör
4 dl majsmjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt

Fyllning:
500 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 msk margarin/smör
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
ev. lite vatten att späda med
½ tsk allroundkrydda (eller 1-2 krm koriander för mer exotisk smak)

Vispa ihop majsmjölet med hälften av mjölken till en klimpfri smet i en bunke.
Koka upp smör och resten av mjölken i en kastrull. Vispa ner mjölk-mjölsmeten i kastrullen och låt koka upp till massan tjocknar till en gröt. Låt koka 1 minut.
Låt smeten svalna något och tryck ut 2/3 av den i en smort pajform.
Fräs köttfärs och lök i margarinet i en stekpanna. Krydda och späd ev med lite vatten om fräset ser torrt ut. Smaka av med kryddorna.
Bred fördela köttfärsfräset över pajdegen. Kavla ut resterande pajdeg till ett lock och täck hela pajen med detta.
Grädda ca 30-40 minuter i 225 graders ugn eller till pajen har fått fin färg.

Servera med wokgrönsaker stekta i lite olja smaksatta med salt, peppar och soja.

1 kommentar:

Matte Hartman sa...

Gosse vad hungrig jag blev! :)