Det här är en kakklassiker som säkert har lika många namn och varianter som den har bagare. Lättlagad och jättegod, men i ärlighetens namn en riktigt ful kaka. Min mamma brukar kalla den för sommarkaka och hon har alltid choklad i fyllningen. Alla andra jag känner har kanel eller kardemumma istället. Nostalgisk som jag är tycker jag att chokladfyllning är allra godast.
1 stor långpanna (42 bitar)
Smet:
3 dl mjölk
3 dl socker
100 g smält smör eller margarin
1 ägg
1½ msk bakpulver
1½ msk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smält smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
4 tsk kanel eller kardemumma eller 4 msk kakao
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop alla ingredienserna till smeten. Bred ut i smord eller bakpappersklädd långpanna.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Bred ut så jämnt du kan över hela kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar