tisdag 19 oktober 2010

Två goda sallader


Att vi ska äta mer grönsaker är ingen nyhet, speciellt inte för er som brukar läsa den här bloggen. Här kommer två riktigt goda tillbehörssallader. Bönsalladen funkar faktiskt till och med som lättlunch tillsammans med ett grovt bröd. Däremot behöver man göra en större laddning om man ska ha den som ensamrätt. Båda recepten ger ca 2 dl sallad.


Lyxig bönsallad

2 dl frysta haricot verts
1 tsk vit balsamvinäger
2 tsk olivolja
1 krm flingsalt
½ krm svartpeppar
1 msk ädelost
2 valnötter

Ge haricot vertsen ett snabbt uppkok. Spola bönorna med kallt vatten efter uppkoket så att de snabbt kyls ner. Om man har en vattenkokare med slät botten (inga synliga värmeslingor) funkar det perfekt för att koka haricot verts.

Lägg över bönorna i en skål. Ringla över olja och vinäger. Strö på flingsalt och svartpeppar.

Smula över ädelost och krossa valnötterna i stora bitar och strö över salladen.



Morotstzatziki

3 grovrivna morötter

½ dl turkisk yoghurt, gräddfil eller lätt creme fraice
2 tsk söt-stark senap
½ vitlöksklyfta
½ krm salt
lite svartpeppar

eller
½ dl vitlöksdip för chips (pulver+gräddfil)

Blanda morötterna med valfritt såsalternativ. Låt gärna stå minst 30 minuter före servering.

1 kommentar:

spaceylisie sa...

Trycker man i vitkål i morotsgrejen har man väl - i princip - kålslå? Det är i sanning mums!