
onsdag 30 december 2009
Dagens strapats

tisdag 29 december 2009
Råkostsallad med fräsch apelsinsmak
1 dl strimlad vitkål
1-2 morötter i strimlor (eller grovrivna)
1 purjolöksblad strimlat
saften av ½ apelsin
1 tsk pressad citron (jag använder flaskvarianten)
Dressing:
½ dl lätt creme fraishe
1-2 tsk honung
1-2 tsk senap
salt och peppar
Blanda grönsakerna med apelsin och citron i en skål.
Rör ihop ingredienserna till "dressingen" och blanda med grönsakerna. Garnera ev. med smala strimlor av apelsinskal.
Nu är det dags att börja fundera på nyårsmenyn!!
söndag 27 december 2009
Snörök på fjället (nästan)
Sticka på engelska
lördag 26 december 2009
Less julmat?
Mitt tips är att man idag eller imorgon (innan maten har hunnit bli dålig) gör en kylskåpsrensning och lägger allt som man vet med sig att man inte kommer att hinna äta upp i frysen. Köttbullar (som inte redan varit frysta), julskinka, ostar (både mögelostar och "vanliga" ostar), prinskorv och andra korvar, revbenspjäll o.dyl. går jättebra att frysa. Och även om man inte vill se åt köttbullar just nu så är det faktiskt inte så dumt att hitta lite köttbullar i frysen framåt januari när vardagen har rullat igång igen och plånboken är tom.
Ett annat spar- och miljötips är att passa på att fynda färdigkokt julskinka för nästan inga pengar alls nu när den reas ut efter jul. Dela den i portionsbitar och släng i frysen. Då har du pizza, paj och pastasåser ända fram till påsk... Även goda korvar är bra att slänga på pizza eller att skära ner i en pastasås. Goda ostar likaså, mögelostar kan dessutom bli goda i olika grytor eller på varma smörgåsar.
Sen uppdatering: Jag hade glömt bort att jag faktskt hade en bild att illustrera det här inlägget med. Så här såg ingredienserna till min omelett ut!
Bondomelett 1 port
Jag kände mig akut sugen på grönsaker idag efter allt kött så jag slängde ihop en bondomelett till lunch. Perfekt för dagar när man har gott opm rester i kylen men ont om tid eller energi att laga mat. En-två portioner går bra att göra i stekpannan, vill man göra en större laddning skulle jag tipsa om att man gör en ugnsomelett istället - Blanda allt i en ugnsfast form, grädda i 225 grader ca 30 min eller tills äggen har stannat. Man kan beräkna 1 ägg till 1 dl mjölk om man vill ha en mindre stabbig gratäng.
1/4 hackad lök
2 potatisar
1 dl blandade grönsaker, t.ex. svamp, zuccini, paprika, tomater, spenat, purjolök, broccoli eller fryst grönsaksblandning...
1 dl blandat kött t.ex. prinskorv, köttbullar, salamibitar, stek...
2 ägg (om du gör fler än 1 portion, beräkna 1 ägg per person)
1-2 msk vatten, mjölk eller grädde
salt och peppar
Skär allt i lagoma bitar. Fräs det i lite margarin en stekpanna. Vispa ihop ägg, vätska, salt och peppar lite "slarvigt" i en bunke. Häll äggstanningen över kött och grönsaksfräset. Låt puttra på medelhög värme till ägget har stelnat. Peta i äggstanningen under tiden som du steker så att rinnande äggstanning rinner ner till botten av stekpannan.
Servera med gott bröd.
fredag 25 december 2009
Proppfullt lekrum
Lillisen fick många roliga saker, hon hade knappt tid att öppna paketen för hon ville ju börja leka med det hon senast hade öppnat men efter en del hjälp av oss så blev alla paket öppnade. En spis med massvis med kastruller och tillbehör, magnetisk rittavla, lavalampa, dockvagn, kläder, dockservis, en hel låda med dockkläder, docka, bolibompafilm var lite av allt hon fick. Jag var taktisk och gav henne ett städkit, tänkte att hon ska få ta över det där nu kanske jag blir arbetslös...
Lite dåligt samvete har jag för varken hund, skölpaddor eller marsvin fick något extra gott på julafton. Det hade de faktiskt förtjänat även om både sköldpaddorna och marsvinen hade fått nystädat och julfint i akvarium och bur.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
onsdag 23 december 2009
Julfriden har lagt sig
tisdag 22 december 2009
En dag kvar till julafton...
Så jag skiter nog i något mer julbak. Min bak behöver definitivt inte bli större och på något sätt så hänger de två ihop ;-)
Så här i chokladtider måste jag bara bjuda på dagens visdomsord. Det var sambon som levererade dessa insiktsfulla iakttagelser i helgen.
Så sant som det var sagt.
måndag 21 december 2009
SNÖ!!!
Jag har faktiskt passat på att handla en hel del julmat också idag, så jag har inte bara suttit inne och tittat på snön, jag har varit ute i den också. Lite läskigt är det när man blir omkörd av två brandbilar, det betyder ju att det har hänt en olycka någonstans. Att all snörök som den omkörande brandbilen drog upp hade kunnat försätta mig i en trafikolycka lägger också lite sordi på julstämningen. Jag tappade nämligen totalt riktningen och hann både närapå över på fel sida av vägen och nästan ner i diket innan sikten klarnade igen så att jag kunde orientera mig. Som tur var var jag ensam på vägen just då så det gick bra. Hoppas bara att det inte blir fler som råkar ut för olyckor nu på eftermiddagen när alla ska hem från sina jobb, trötta och stressade. Kör försiktigt och använd dimljus!
Livets aviga och räta av Kate Jacobs
söndag 20 december 2009
Matilde av Denise Rudberg
Mathilde är en fristående fortsättning på Jenny S. Kopplingen mellan de två böckerna är rolig tycker jag, Jenny finns med i periferin i Matildes bok och Matilde finns i periferin i Jennys bok. De båda kvinnorna umgås i stort sett i samma krets i Stockholms jetsetvärld så därför får vi möta även flera andra personer från Jenny S i den här boken, men delvis i andra roller.
Boken handlar om Matilde, en frånskild tvåbarnsmamma med delad vårdnad om sina döttrar. Hon lever ett varannanveckasliv, är stabil tvåbarnsmamma när hon har sina flickor och är partypingla på stureplan när hon inte har sina döttrar. Precis som Jenny S är det här typisk chiq lit, ensam ung kvinna söker meningen med livet, framgång och kärlek i storstadsöverklassmiljö.
Denise Rudberg skildrar en miljö som jag tycker känns helt orealistisk. Jag frågade till och med mina bokcirkelvänner om boken är satir eller om den är "seriös" och de var eniga om att den inte är satir. Men finns det verkligen då här ytliga människor i verkligheten??? Personerna i boken känns väldigt klichéartade, slätstrukna och förutsägbara. De roligaste karaktärerna är bögparet Bo och Per, om alla karaktärerna i boken hade lika mycket personlighet som dessa två så skulle boken vara betydligt mer underhållande, om än ännu mer klichéartad.
Jag kan inte förstå hur dessa böcker kan ha blivit så populära, men det är för att för mig är kändisar och rika människor totalt ointressanta, det finns nog ingen som har så dålig koll på kändisar som jag och därför är jag nog helt enkelt fel målgrupp för den här boken. Vilka märken Matilde har på sina kläder är också totalt ointressant för mig, dessutom har jag aldrig hört talas om något av dem, men på vilket sätt tillför den eviga redogörelsen över klädmärkena och innebutikerna något till bokens handling frågar jag mig?? Den här boken fick mig faktiskt att fundera mer än många andra böcker och om någon av er som läser min blogg kan svara på mina frågor, snälla lämna en kommentar, jag blir gärna emotsagd!
Den här boken gav mig också en nyttig tankeställare om min människosyn, jag brukar tänka på mig själv som en ganska vidsynt person, jag brukar respektera och faktiskt tycka om de flesta människorna oavsett vilka egenheter de har. Men när jag hade läst ut den här boken så insåg jag att om jag skulle träffa personerna i den här boken i verkligheten så skulle jag faktiskt ha väldigt svårt för att repektera dem utan att se ner på deras torftiga och ytliga liv. Trösten är väl att de förmodligen skulle se ner på mitt märkesomedvetna lantisliv också.
lördag 19 december 2009
Julgransjakt
torsdag 17 december 2009
Fler askar
onsdag 16 december 2009
Virka amigurumi av Mia Bengtsson
Amigurimi är en japansk uppfinning, helt enkelt att man virkar små söta figurer i seriefigurstil. Mycket djur, men det finns även beskrivning på en liten prinsesstårta och annat smått och gott. Jag har testvirkat två av figurerna i boken och jag måste säga att beskrivningarna imponerar. Beskrivningarna känns enormt genomarbetade dessutom innehåller de detaljer som gör att slutresultatet känns väldigt proffsigt, det ser inte alls hemgjort ut. Det enda man måste tänka på är att vara noggrann med att ha koll på antalet maskor i varje varv, annars är det inte säkert att de olika finesserna hamnar på rätt ställe. Mia Bengtsson kan virka, hon utnyttjar verkligen tekniken till fullo och det tycker jag om. Jag börjar vara en ganska van virkare vid det här laget, men jag är nästan helt självlärd och i den här boken lär jag mig en hel del, det finns gott om bra tips för hur man får just det där proffsiga resultatet. Dessutom är alla olika maskor enormt pedagogiskt beskrivna, så pedagogiskt att om man aldrig har virkat förut men ger sig katten på att lära sig, så kan man faktiskt med lite tålamod lära sig att virka med hjälp av den här boken. Beskrivningarna är indelade i tre svårighetsgrader, lätt, medel och utmaning, så det finns något för alla.
Den här boken är ett julklappstips både till den vana virkaren och pysslaren och till tonåringen som man vill ska bli intresserad av att handarbeta. Många av beskrivningarna bygger på grundformer, så även för den som vill experimentera vidare med egna figurer kan man utgå från beskrivningarna i den här boken och låna idéer på hur man t.ex.gör ett huvud eller ben.
tisdag 15 december 2009
Mintchokladhjärtan ca 25 st
Grötlimpa 4 st
Bröd bakat av gröt blir både nyttigt, saftigt och smakrikt. Här är en variant av grötbröd.
1 l vatten
3 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
Koka 10 min under omrörning. Låt svalna till 37 grader.
1 dl fingervarmt vatten
50 g jäst för söta degar
2 dl brun farin
1 dl krossat linfrö
1 dl russin
3 dl rågsikt
ca 5-7 dl vetemjöl
Lös jästen i vattnet så att alla klumpar förvinner. Blanda ner i gröten. Rör ner farin, linfrö, russin och rågsikt. Arbeta ner vetemjölet i degen. Ta så mycket att degen hänger ihop i en kladdig klump i bunken. Rågmjölsdegar är kladdiga så ta inte för mycket mjöl, det blir inte mindre kladdigt för det, bara torra bröd. Låt jäsa under duk 1 timme. Mitt bröd ser lite prickigt" ut på ytan, det beror på att jag använde grahamsmjöl istället för vetemjöl när jag bakade ut limporna. Inget för den som inte gillar kladd...
Ta upp degen på bakbord och forma 4 limpor. Låt jäsa på plåt 30 min. Pensla limporna med en blandning av lika delar sirap och vatten. Grädda ca 25 min i 200 graders ugn.
måndag 14 december 2009
En overall till...
söndag 13 december 2009
Lucia
I dagens julkalenderlåda låg en påse chai-te som härmed är uppdrucket. Passade bra med vitlökskorven som en grannpojke kom med lägligt idag på eftermiddagen. Det gäller att ha kontanter hemma till alla jultidningsbeställningar och annat som levereras i dagarna. Jag tycker att alla barn som vågar knacka på och sälja saker bör uppmuntras, därför handlar jag av alla som kommer hit men det svåra är att komma ihåg vad man har beställt så att man kan ha pengar hemma när grejerna levereras. Beställde förresten en rolig bok med en blyg kille som var förbi och sålde jultidningar och den kom också i veckan. Det var en bok om att virka amigurumi dvs små söta japanska figurer. Jag ska berätta mer om den boken när jag har hunnit testa någon av beskrivningarna.
Som ni märker har jag projekt på gång för framtida blogginlägg även om det var lite tunt just idag!
lördag 12 december 2009
Jag vann!!
Landet bortom haven av Tamara McKinley
fredag 11 december 2009
Älskade krig av Johanne Hildebrandt

torsdag 10 december 2009
Rent hus...
Idag vaknade jag på ett riktigt skithumör, desto större anledning att ta tag i källareländet alltså. Bara att tömma den på allt som inte ska vara där nere tog sin lilla tid och gav sambon flera vändor till garaget (alla verktyg var nämligen också kvar där nere efter byggandet). Jag hittade ett par fleecebrallor som jag har sökt hela hösten i en garderob!! Sedan ringde far och ville ha hjälp med släpet så då blev jag och Lillisen ensamma kvar med betongdammet. Lillisen är inte överförtjust i dammsugaren, och dammsugningen tog tid. Hö, småsten och pelletsar stockade sig hela tiden i dammsugarröret så jag fick ha en rundstav och stöta med i dammsugarröret hela tiden för att få upp stoppen som blev i röret. Med facit i hand hade det gått betydligt fortare att sopa golvet innan skurningen, hoppas att jag kommer ihåg det till nästa gång.
Sedan var det dags att skura. Vattnet var svart innan jag ens hade hunnit halva golvet, dessutom hade jag fått för mig att det inte blir lika rent med mopp som med gammaldags trasa och skurborste, det är bara det att jag inte har det rätta handlaget för att kunna skura med trasa, den lossnade hela tiden från skurborsten och det tog tid förutan tid. Att Lillisen dessutom tyckte att det där med skurning var superroligt, dvs att bada i skurhinken, gjorde mig inte på bättre humör direkt.... När jag kom till den delen av källaren där själva bilandet hade varit gav jag upp och gjorde en Pippi Långstrump. Jag hällde helt sonika ut skurvattnet på golvet och skurade med trasan ner allt ihop mot avloppet. Jag tror faktiskt att det blev rent och som tur är är ju risken för vattenskador på ett betonggolv rätt liten.
Nu är det bara totalsanering av duschrummet kvar, sen är källaren presentabel igen. Men det blir en anna dag. Nu ska jag koppla av med Johanne Hildebrandts Älskade krig som ljudbok och mitt senaste stickprojekt. Det är inte så mycket kvar där innan ni får se det.
onsdag 9 december 2009
Änglakväll
måndag 7 december 2009
Julläsning efterlyses
lördag 5 december 2009
Älgstek med fluffig Madeirasås och vitlöksmarinerade hasselbackspotatisar
Till 10 potatisar smält 50 g smör eller använd ½ dl flytande margarin . Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda ner peppar i smöret.
fredag 4 december 2009
Julgodis och saffransbröd
Knäcktips
Receptet på knäck har ni säkert redan. Hacka mandel. Blanda lika delar socker, sirap och grädde (det funkar faktiskt med mellangrädde också) i en tjockbottnad ganska stor gryta, koka häftigt till smeten är 125 grader eller är ljusbrun och stelnar när man sätter den i snö eller kallt vatten. Rör inte för mycket i smeten när den väl kokar, då kyler man ner smeten så att den får svårt att komma upp i rätt temperatur - knäcken blir aldrig färdig.
Det smidigaste sättet att få smeten i formarna är att hälla över den heta knäcksmeten i en tupperwarekanna och sedan hälla smeten i formarna. Just tupperwareplast har en sammansättning som gör att smeten inte fastnar i kannan. Lättdiskat och minimalt med svinn. Om man gör större sats knäck än 3 dl av varje ingrediens blir det också svårt att få upp smeten i rätt temperatur, det är bättre att göra flera små satser.
Chokladgodis ca 40 st
Det här receptet har jag hittat i en reklambroschyr från Norrmejerier som har några år på nacken. Ganska söta, mjuka och tandvänliga som chokladpraliner med lagom stark chokladsmak. Om man ändå ska lägga ner energi på att göra eget julgodis ska man unna sig en god chokladkaka och inte blockchoklad.
100 g smör el margarin
25 vita marsmallows eller sega "sockerbitar"
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna eller form. Klipp marsmallowsen i mindre bitar. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Lägg ner marsmallowsen och låt smälta ner i smöret. Tillsätt socker och grädde och låt koka 5-10 min till smeten är gyllengul till färgen. Ta av grtan från värmen, bryt ner chokladen i den heta smeten och rör till den har smält. Häll i formen och ställ svalt. Skär chokladpralinerna i fyrkantiga bitar när smeten har stelnat.
Saffransbröd ca 40-60 lussekatter
Enklast möjligt är mitt recept på saffransbröd. Hemligheten för att få saftiga bröd är att inte göra dem så små, ha så lös deg man bara kan hantera, bäst är nästan att göra degen för hand, då orkar man oftast inte arbeta in för mycket mjöl samt att inte grädda bröden så hårt.
25 g jäst för söta degar
150 g smör el margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 kuvert saffran (1 g)+ 1 sockerbit
ca 12-15 dl vetemjöl
russin samt 1 ägg att pensla med
Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel.
Smält margarinet. Blanda i mjölken och låt bli fingervarmt.
Häll degspadet över jästen. Tillsätt salt, socker och saffran.
Arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg som släpper bunkens kanter.
Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Ta upp degen på lättmjölat bakbord, arbeta genom den och dela den i ca 40 delar. Rulla varje del till en rulle och forma valfria lussefigurer. Dekorera med russin och låt jäsa på smord eller bakplåtspappersklädd plåt under bakduk ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda 225 grader 7 minuter.
tisdag 1 december 2009
Grabbarna i källaren
En rejäl dammsugning och skurning, välbehövligt som vanligt fick man på köpet för att få bort de värsta allergiämnena så nu har näsan slutat att klia och sambon kan använda sina linser igen. Det är himla bra att vi kan ha marsvinen kvar fast vi är lite halvallergiska. Det visste vi om när vi skaffade dem, det är därför planen hela tiden har varit att de ska bo i källaren för då kan vi gosa med dem lite kortare stunder utan att utsätta oss för allergi hela tiden. Ett tips till andra
allergiska också.