Brödreceptet kommer från Hembakningsrådet, i originalreceptet skulle det vara soltorkade tomater, men jag vet inte om det var fel på mina tomater eller om det inte passade in i receptet, men tomaterna kändes jättesalta i brödet, inte gott, så nästa gång skippar jag dom. Om man vill testa så skulle det vara 1 dl hackade torkade tomater. Man kan blanda mjöl- och grynsorter lite som man vill, låt bara proportionerna vara samma. Perfekt om man har många mjölskvättar i skafferiet.
2 bröd
4 ½ dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 ½ dl grovt rågmjöl
2 dl vetegroddar
2 dl rågkross
1 ½ dl vetekli
2 tsk salt
5 sk bikarbonat
1 ½ mörk sirap
1 l fil
2 formar á 1 ½ liter
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formarna om du använder vanliga. Silikon- och teflonformar ska inte smörjas.
Blanda alla torra ingredienser noga. Tillsätt sirap och fil. Rör till en slät men kladdig smet.
Fördela smeten i formarna. Om du använder silikonform, ställ formen på en plåt INNAN du häller i smeten! Ställ in formarna i ugnen, grädda ca 1 timme.
Stjälp ur formarna på ett galler, låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar