Inget för compact living är det heller, det krävs ett gigantiskt köksbord för ha plats för tidningen eller tidningarna rättare sagt.
söndag 31 augusti 2008
Tog en gratis DN på snabbmatsrestaurangen idag
Inget för compact living är det heller, det krävs ett gigantiskt köksbord för ha plats för tidningen eller tidningarna rättare sagt.
Välbefinnande
***Sådan här utsikt gör att man orkar ända upp!***
fredag 29 augusti 2008
Pysselläget just nu
Om jag inte orkar göra tolv rutor, eller om jag har någon ork kvar efteråt, blir enstaka rutor perfekta kastrullunderlägg. Om man virkar ihop dem fyra och fyra kan man ha dem som stolsdynor.
Jag virkar mina mormorsrutor i dova grå-brun-lila nyanser. Och jag vet att trenden bland mormorsrutor just nu är att använda rena färger och att göra alla rutor likadana. Men det fixar inte jag, då är jag uttråkad efter två stycken, därför har jag som utmaning att av ett visst antal färger göra så många olika mormorsrutor som möjligt. Det blir roligare så. Framför allt att virka, men även att titta på, speciellt om det är en badrumsmatta. Alla har väl suttit på toa någon gång och betraktat varje liten detalj, till exempel texten på elementet... Den enda finska som varje svensk kan: Eii saa peittää. Nu kan mina gäster spana in min matta istället!
Farliga djur


onsdag 27 augusti 2008
Illustrerade talesätt
Men inte om det gäller din dotter av Jan Guillou
"Men inte om det gäller din dotter" är nog det svagaste kortet av dessa tre nya Hamiltonböcker. Jag tyckte at den var ovanligt seg, det tog nästan halva boken innan det började hända saker. Jag tycker att Guillous starka sida är att han utgår från en verklig eller nästan verklig händelse och spinner sin historia från det. Här har han en intressant tes, nämligen att nästan all islamistisk terrorism kommer från Saudiarabien, att USA och andra terroristjagande nationer vet om det, men att det inte "får komma ut" eftersom familjen Bush har nära kontakter med det saudiska kungahuset.
Det betyder att Bush krig mot terrorismen är ett skenkrig som ska hålla hans egen opinion på hemmaplan på gott humör, men att han i tysthet stödjer, eller åtminstone inte motarbetar de riktiga skurkarna.
Det som jag gillar med Guillou, att han är kunnig inom de områden han skriver om, är också det som gör mig frustrerad. När jag läser hans böcker känns det som att jag lär mig något om världspolitiken även om det inte är någon opartisk bild av världen han förmedlar. Det som däremot är svårt att förhålla sig till är att jag inte vet hur mycket jag kan lita på, vad är sant och vad är fiktion? Är det så att saudiarbiska prinsar betalar terrorismen, eller är det bara en bra historia?
Alla Guillous böcker hänger ihop, allt från hans genombrottsroman "Ondskan" till denna senaste bok, det finns också många hänvisningar till tidigare böcker. Om man ska få ut maximalt av den här boken utan att plöja sig igenom alla tretton Hamiltonböckerna + de fristående böckerna han har skrivit så skulle jag rekommendera att man läser "Ondskan" och "Fienden inom oss" i nämnd ordning. Då har man en hyfsad koll på de viktigaste personerna i denna bok.
tisdag 26 augusti 2008
Monster under sängen eller hemliga husdjur?
Monster under kudden, däremot, visste inte jag att det fanns. Men det gjorde det. Jag råkade ut för ett i morse nämligen. Jag låg och morgonslumrade och stoppade in armen under kudden. Rätt som det var stack det till rejält. Jag trodde först att det var något barr eller någon sticka eller så, om vi glömmer att stänga sovrumsdörren så ockuperar nämligen hunden sängen på dagen, och då kan man göra många intressanta fynd där. Jag lyfte på kudden, och det är nu mysteriet börjar, för det var tomt där. Det fanns ingenting!
Armen värkte och ganska snabbt började två bett visa sig. Det svällde upp och blev som skrynkligt runt själva betten. Jag som har spindelskräck såg framför mig hur en svarta änkan hade följt med mina nyinköpta sängkläder från IKEA, och hur jag skulle dö en plågsam död. Dessutom hade jag bebisen med mig i sängen, hon låg med sitt huvud precis nedanför kuddarna. Det var tur att monstret bet mig och inte henne.
Vad gör man när man har blivit anfallen av ett monster klockan halv sju på morgonen och man är över trettio år gammal? Jo, så klart. Man ringer till mamma. Men hon svarade inte. Betten blev större och större och till slut var det som ett rött armband runt halva armen. Men döden kom i alla fall inte.
Några timmar senare hade svullnaden lagt sig, men prickarna där själva betten satt syns fortfarande. Nu återstod bara monsterjakten. Med dammsugaren och insektsspray som vapen gick jag till attack. Jag rev ut alla sängkläder och gjorde faktiskt ett fynd. En död geting låg under sambons täcke. Men, den hade gadden kvar. För någon vecka sedan läste jag en tidningsartikel om att vägglöss kan följa med hem efter utlandsresor, men jag har inte varit utomlands på sisådär tio år... Det minst skräckinjagande av alternativen är trots allt att det var getingen. Men varför syntes den inte när jag lyfte på kudden?
Människohamn av John Ajvide Lindqvist

måndag 25 augusti 2008
Kortproblem
söndag 24 augusti 2008
Bebisens dop
fredag 22 augusti 2008
Undersökningen
Inatt...
Egentligen har jag slutat läsa skräckböcker sedan jag var insnöad på Anne Rices serie om vampyren Lestat, den som börjar med "En vampyrs bekännelse". När jag vaknade mitt i natten och trodde att en vampyr stod bredvid sängen insåg jag att jag har för klena nerver för skräckböcker, så då sluytade jag läsa sådant. Men jag trodde att åldern har tagit ut sin rätt så jag skulle våga återuppta genren igen.
Innan vampyrnatten var slut hade jag lyckats inbilla mig att vampyren hade tagit sambon med sig och lagt sig på hans plats i sängen. Så rädd har jag sällan varit! Men det är värre att vara rädd för vatten, är liksom lite svårare att undvika än vampyrer. Jag får helt enkelt skynda mig att lyssna färdigt så hela mysteriet får sin förklaring...
Idag...
...ska vi städa inför dopkalaset som vi ska ha imorgon.
onsdag 20 augusti 2008
En liten skogspromenad!!
Det finns ingenting som är så vackert som skogen på hösten. Och skogen börjar faktiskt få sin höstskrud nu. Efter två och en halv dags ösregn så pasade jag på att anta ett barnvaktserbjudande från min mamma och ta en tur i skogen med hunden. En pointer i full fart i
Innan jag promenerade iväg tänkte jag tanken att det kanske skulle verka r
Den som har provat att promenera med mig vet att jag ofta kommer på idén att "gena" över
Nu var det inte så dramatiskt, när jag stod uppe på kalhyggets högsta punkt såg jag hustaket några kilometer bort, så jag visste vilken riktning jag skulle hålla, dessutom var det någon som körde en traktor som hördes nästa hela tiden, så då var det extra lätt att hålla riktningen. Annars är myrstråk och hyggeskanter mitt bästa hitta-knep i skogen.
Som ni ser så lyckades jag knäppa några riktigt fina höstbilder. Men jag kan inte låta bli att fundera över hur masken som har kalaserat på flugsvampen mår ikväll?
tisdag 19 augusti 2008
Kleopatras kam av Maria Ernestam
måndag 18 augusti 2008
Mellanmålsbröd utan ugn

Fisksoppa
Jag har gjort en väldigt förenklad och försvenskad variant av bouillabaisse, fransk fisksoppa. Den är snabblagad, enkel och god!
4 pers
2 lökar i "halvmånar", om du har lök med blasten kvar, låt den också följa med (om den är fräsch)
3-4 morötter i slantar
1/4 rotselleri i tärningar
3-4 potatisar i bitar
1 msk olivolja
Fräses ihop på svag värme.
1 l vatten + 2 buljongtärningar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
peppar
400 g fisk i stora bitar, det gör ingen om den är fryst, gärna blandade sorter
Koka 10 min till på svag värme och undvik omrörning, fisken blir lätt mos annars.
Tillsätt 2 dl frysta skalade räkor när soppan är klar. Låt inte soppan koka efter att räkorna tillsatts.
En helg med nya upplevelser
När jag hade släpat mig tillbaka till hembygdsgården, torr i munnen och slut i benen, ser jag en lapp: Kalla drickor finns i kylen 10 kr. Det var världens bästa sportdryck just då. En sprite och jag var vid liv igen.
Jag blev genomtränad kan man säga i fredags. Efter löpturen tog jag mamma med mig på en paddeltur till en fors i närheten. Det var en riktig naturupplevelse, vi såg två svanar, två bävrar och två uttrar. Vi var ute precis i skymningen, och dimmorna låg över vattenytan precis som älvor. Det var en sådan där kväll när ingenting hade förvånat en, hade näcken suttit på en sten med sin fiol, hade det inte verkat det minsta underligt. På vägen hem paddlade vi i månsken, dessutom var det månförmörkelse.
Om jag hade vetat vad som komma skulle, hade jag njutit dubbelt av löp- och paddelturerna, på lördagen fick jag nämligen gruvligt ont i ryggen. Jag som aldrig brukar ha ont någonstans. Gisssa om det var synd om mig. jag hade så ont att jag varken kunde sitta, ligga eller stå. Jag är bättre nu, men fortfarande inte helt bra, så det lär inte bli någon löpning de närmaste dagarna.
Att ägna söndageftermiddagen åt att rengöra akvariet och bära över hundra liter vatten + ett antal kilo sten kanske inte var den bästa aktiviteten för en ryggskottpatient. Men det var välbehövligt för sköldpaddornas skull, grönare akvarium än vad de hade har sällan skådats, åtminstone inte på Edet zoo. Hoppa att det kommer att hålla sig fräscht längre nu när det börjar bli lite mörkare ute.
torsdag 14 augusti 2008
Gräset sjunger av Doris Lessing

onsdag 13 augusti 2008
Utmärkelse!

Reglerna för dem som får den är följande:
1. The winner can put the logo on her blog.
2. Link the person you received your award from.
3. Nominate at least 7 other blogs.
4. Put links of those blogs on yours.
5. Leave a message on the blogs of the girls you’ve nominated
Jag vill skicka utmärkelsen vidare till 5 stycken inspirerande bloggar:
Cattasattac scrapbooking Jag scrappar inte alls men tycker att det är kul att se på alla vackra kort och andra alster, framför allt för att jag inte skulle klara av det själv.
En bok om dagen -läser gör jag själv, en hel del, så den här sidan är nödvändig både för att få boktips och få nya insikter om redan lästa böcker.
Evas TRIblogg är min träningsinspiration. Den handlar om värld som jag inte vet något om, och som jag aldrig skulle klara av och därför tycker jag att det är otroligt fashinerande läsning.
Lakrisalen - Betraktelser över livet i allmänhet och om att leva med en kronisk sjukdom i synnerhet
Pimmigumman får "tillbaka" den, både för fina scrapalster, men jag läser den mest för alla humoristiska vardagsbetraktelser.
Jag fick inte ihop sju stycken, men väl 5 välförtjänta. Observera att jag har delat ut dem i alfabetisk ordning, det är alltså inte efter förtjänst.tisdag 12 augusti 2008
Tur ska man ha ibland
Hemma från promenaden bjöd jag svägerskan på lite kaffe, och medan vi satt och drack kaffe med korsord till så ringde min bror, svägerskans sambo, och ville att de skulle grilla. Jag blev också inbjuden! Två mål mat som jag inte behövde laga. Till saken hör att vi lyxade oss med lunch på den stora mässan i lördags, åt kräftor hos svärmor och svärfar till middag samma dag, åt hamburgare hamburgerbaren till midddag i söndags.
Idag har jag varit på bokcirkel och gissa vad? Vi blev bjudna på lunch! En jättegod kantarellpaj med västerbottensost och marängtårta med hallon till efterrätt. Förra veckan hälsade jag på hos min mormor, då fick jag också maten serverad. Det är nog dags att börja bjuda igen lite...
Skuld av Karin Alvtegen
måndag 11 augusti 2008
Pocket och prassel 2.0
Här är alla väsentliga fakta om mig. Även alla ni som INTE är min hemliga bokvän kanske lär sig något nytt om mig. Mer om Pocket och prassel kan ni läsa hos en bok om dagen det är några dagar kvar tills anmälningstiden går ut.
* Vilken genre är du mest förtjust i?* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?
Jag är en typisk allätare när det gäller böcker. Försöker läsa böcker som "alla andra läser", men oftast ett år eller så efter alla andra. Gillar deckare, chiq lit, fantasy (om det inte är långa serier), klassiker, historiska romaner, biografier, ja nästan allt. Mina favoritförfattare är många, jag tycker om Karin Fossum, Åsa Larsson, Isabel Allende, Johanne Hildebrandt, Håkan Nesser (har inte läst hans senaste), Karin Brunk Holmqvist, Alexander Mc Call Smith, ja ni ser, det finns oändligt många bra författare.
* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?
Svår fråga, kommer inte på någon speciell just nu... Författarna jag uppgav ovan har jag läst det mesta av. Så egentligen alla andra författare...
* Vilken genre vill du absolut inte läsa?
Tragiska barndomsskildringar. Böcker som är svarta (till innehållet alltså, jag har inga synpunkter på omslagets färg). .
* Vilken författare vill du absolut inte läsa?
Roslund & Hellström skriver väldigt bra, men för svarta böcker för mig. Box 21 fick mig att fysiskt må illa, det orkar jag inte med. Joyce Carol Oates har jag av någon anledning svårt att komma överrens med. Vet inte varför.
* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det – och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick? * Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?* Läser du andra språk än svenska?
Jag läser helst svenska, men jag kan offra mig och läsa engelska om det är en riktigt bra bok och den inte finns på svenska. Jag letar alltid efter Agatha Christieböcker på loppisar, och de läser jag gärna flera gånger, så det spelar ingen roll vilka titlar det är. Jag har bara Cyankalium och Champagne, tror jag. Sigge Stark är också en sådan författare som jag är pinsamt förtjust i... Perfekt husvagnsläsning. Givetvis gör det inget om de är lästa, olästa böcker gör väl ingen glad. Bara den som skickar böckerna tyckte att de var bra...
* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?
Dricker både te och kaffe. När det gäller kaffe är det kokkaffe eller smaksatt snabbkaffe (typ cappucino med dajmbitar i som gäller för mig). Te gillar jag bäst svart te utan fläder (många blandningar som heter något med "sommar" smakar fläder).
* Vilken slags godis gillar du?
Allt utom sötlakrits och turkisk peppar.
* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?
Bara det inte är doppat i yogurt. * Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk…)?Undviker jordnötter, men det gör inget om det finns spår av det.
*****Min bokhylla, nyligen utrensad, så nu finns det plats för nya böcker!****
Första rundan över 5 km
Klädd i kortbyxor, t-shirt och vindjacka frös jag rejält medan vi promenerade, och händerna var som isbitar. Det tog säkert nästan 2 km löpning innan jag kände mig hyfsat varm, och svettig blev jag över huvud taget inte igår. Det var 9 grader ute, soliga vårvinterdagar har man på sig jacka och täckbyxor och underställ när man är ute i den temperaturen. Konstigt att jag frös? Och hur klyftigt var det att klä sig så lite?? När jag kom in och hade duschat och lagt mig så frös jag fortfarande. Tur att jag hade en varm sambo med mig i sängen!
Hur som helst så var rundan jag gick-sprang helt perfekt. Har aldrig tänkt på att man kan fara den vägen tidigare. Det var en smal byaväg förbi några hus och öppna fält, hur fint som helst. Och det är alltid trevligt med omväxling. Eftersom jag är ute och promenerar med hund och numera också barnvagn nästan varje dag när jag inte springer, så blir man rejält less på sina rundor efter ett tag. Kanske dags att hälsa på svägerskan Å för en promenad igen, då blir det automatisk omväxling eftersom hon och brorsan bor i andra änden av sta´n.
Nu sitter jag och väntar på svägerskan C. Vi ska ta en promenad till hembygdsområdet och kolla om det är öppet för en fika. Mycket promenader blir det...
lördag 9 augusti 2008
Fienden inom oss av Jan Guillou
fredag 8 augusti 2008
Sista sommarveckan?
måndag 4 augusti 2008
Hundutställning
Beaglen är en mycket snäll och positiv hundyngling på 15 månader, men lite väl positiv ibland. När han vill något, oavsett vad, så skäller han. Och han har ett skall som är väl lämpat för hardrev, det hörs; mindre väl lämpat på hundutställning, det var inte lätt för domaren att överrösta honom trots mikrofon.... Vi hörde honom redan innan vi hade klivit ur bilen (hunden var redan där nämligen), och sedan skällde han hela dagen, till och med på bordet när domaren undersökte honom.
Resultatet blev ett andrapris för beaglen. För er som inte är så insatta i hundutställningarnas värld, så är andrapris inte samma sak som andra plats. Andra pris innebär att hunden inte riktigt ser ut som rasbeskrivningen säger och för beaglens del var det nospartiet som var för klent enligt domaren. Eller också var det helt enkelt så att domaren ville att den där skällande hunden skulle fara därifrån snabbt (om man får förstapris måste man nämligen stanna kvar och tävla mot alla andra hundar som fått förstapris).
En sak vet jag i alla fall, det är inte beaglen som har kommit för nära våran tik. Det skulle annars ha kunnat bli intressanta jakthundsvalpar, skvaderhundar (skvader är resultatet av kärlek mellan en tjäder och en hare). Beagle är nämligen drivande hundar som främst jagar hare och pointer, som vår hund är, är hönsfågelspecialister.
söndag 3 augusti 2008
Äntligen tredje gången avklarad
Utmärkelse

fredag 1 augusti 2008
Tzatziki i olika varianter
Grundreceptet är:
1 gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl yoghurt
salt och peppar
Riv gurkan grovt. Salta lätt på "rivet" och pressa ur vätskan med ett hushållspapper i ett durkslag.
Pressa vitlöksklyftan. Blanda vitlök och gurka med yoghurt. Salta lite till om det behövs och mal över lite peppar.
Om man vill variera sig gör man på samma sätt men byter ut gurkan mot något annat. Morötter funkar jättebra, likaså färsk rödbeta, då blir den dessutom häftigt knallila. Till fläskkött kan man göra äppeltzatziki.
Ugnsrostade rotsaker
50% potatis, helst små färskpotatisar
50% blandade rotfrukter och grönsaker. Jag brukar ta vad jag har hemma:morötter, palsternacka, rotselleri, lök i klyftor eller hela chalottenlökar, vitlöksklyftor med skalet kvar, purjolök, färska rödbetor är jättegoda men då blir hela laddningen rödbetsröd, svartrot, sparris, majs och champinjoner. Körsbärstomater eller stora tomater i halvor, paprika och zuccini eller aubergine är också gott, men det tillsätter jag efter halva stektiden.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg en margarinklick i en långpanna och låt den smälta och bli gyllenbrun i ugnen.
Skala och skär alla rotsaker i jämntjocka stavar resp. stora bitar. Dela de största potatisarna om det behövs. Färskpotatis behöver bara tvättas, inte skalas.
Sätt allt i formen med det varma margarinet. Rör om så det kommer fett runtom på alla bitar. Stek i ugn 15 min. Rör om, stek 15 min till. Känn med en provsticka om de största bitarna är mjuka.
Krydda med flingsalt, peppar, timjan, salvia och rosmarin, har man färska örtkryddor kan man låta hela stjälkar ligga på grönsakerna. Vill man inte ta örtkryddor passar det med grillkrydda av något slag eller varför inte citronpeppar.
Det är jättegott att dippa potatisen och grönssakerna i bearnaissås (det enda jag äter bea-sås till).