söndag 28 november 2010

Och så här gick det...

Hästkursen i lördags var precis så rolig och givande som jag hade förväntat mig. Jag blev påmind om något som jag helt har glömt bort att fokuser på när jag rider, nämligen hästens ställning. Eller kanske rättare sagt, jag fick en enkel och självklar (när man tänker efter) förklaring till varför det känns som att hästen tappar "balanseringen" biland när jag rider. Nu vet jag vad jag ska jobba med den nämaste tiden. Och att jag ska börja spara pengar så att jag har råd att vara med på fler kurser. Tränaren som jag red för var för övrigt hon som skriver på häst- och ridbloggen "På spaning efter klassisk ridning" som jag har länkat till här till höger. Hennes senaste inlägg om en artikel i tidningen Hästmagasinet var förresten riktigt intressant. Det kan ni som är lite mer hästintresserade än normalpersonen gå in och läsa. Och trots mitt kaxiga outfitinlägg i fredags frös jag. Jag frös ända från lunch och till någon gång mitt i natten, trots att jag hade flera lager kläder på mig hela kvälln, trots en varm dusch och trots att jag sov i både tröja och dubbla täcken i sängen. Brrr. JAg fryser fortfarande när jag tänker på det. Inte bara jag frös. Även hästtransporten frös, så en hel timme gick åt bara för att försöka få lös hästtransporten från dragkroken på bilen. Till slut, med hjälp av värmepistol, hammare och skruvmejsel samt hästägarens make och min pappa och så mycket muskelstyrka att stödhjulet gick sönder, lossnade äntligen hästtransporten från bilen.

Helgens andra projekt, att fira första advent, blev en lugn historia. Sambon tillbringade natten på fest och jag kan inte sova förrän flocken är samlad, så jag sov mellan 4 när jag hade han under kontroll, och 5.30 när lillasyster vaknade den här natten. Jag var nästan lika sliten som sambon idag... De mest akuta söndagsritualerna, nämligen veckohandling och marsvinsstädning har blivit gjort, inte mycket mer. Jo, förresten jag var tvungen att rätta en stor bunt elevtexter inför morgondagen och det gjorde jag nyss. Men oj vad sängen ska bli skön snart! Nu kan ni räkna med att det blir tyst här på bloggen några dagar för den här veckan börjar utvecklingssamtalen...

fredag 26 november 2010

Laddat dubbelt idag!

I flera år har jag velat dela gardinerna som min farmor har vävt på längden för att få mer lättplacerade gardiner men jag har inte riktigt vågat. Idag har jag gjort slag i saken, och oj vad bra det blev! Nu ser man hur fina de är, förut har de mest sett malplacerade ut i fönstret, de har liksom ätit upp ytan.


Först och främst har jag och storasyster laddat för advent. Vi har ägnat hela min sovmorgon åt att julpynta. Storasyster tyckte nog inte att det var så kul som hon hade förväntat sig, det var för många tråkiga moment som fösterputsning och dammsugning och dammtorkning inblandat för att det helt och hållet skulle roa henne. Roligast var nog att klä adventsgranen i hennes rum. Och att baka pepparkakor, det gjorde vi nu ikväll. Hon var jätteduktig, både på att kavla degen och att stansa ut figurer! Recept på en så bra pepparkaksdeg att till och med en 2-åring klarar av att hantera den (på riktigt) finns här!

Den andra laddningen är inför morgondagen. Då ska jag göra premiär på ridkurs! Det är en instruktör söderifrån som kommer upp och håller kurser några gånger per år. Tidigare har jag varit med som publik, men nu ska jag alltså rida själv också. Problemet är bara att det enligt yr.no ska bli riktigt kallt i helgen, och ridhus är inte direkt varma lokaler... Men jag tvivlar på att jag kommer att frysa, har precis varit nere i källaren och planerat klädseln. För första gången på Edet zoo, får jag precentera:

Morgondagens outfit!

Ben:
Rejäla trosor
Termounderställskalsonger
Ullunderställskalsonger
Fleecefodrade vindbyxor
Vid behov täckbyxor

Överkropp:
Sportbehå
Termounderställströja, den med extra lång rygg och långa armar
storT-shirt
Ullunderställströja
Kanadaskjorta (fordrad flanellskjorta/jacka)
Vid behov stickad ylletröja
Vid behov täckjacka (ja, jag har en som är tillräckligt stor att rymmas utanpå allt annant!)

Den här klädhögen ska rädda mig från att frysa imorgon!
Händer:
Stickade lovvikavantar
Ullfordrade kragvantar av skinn
(Tunnare skinnhandskar att rida i)=svag punkt


Fötter:
ullfrottéstrumpor
stickade tjocksockar av ull
ridskor = svag punkt

Huvud:
Rejäl toppeluva


Återkommer med frysrapport imorgon! Och ja, det kommer att gå att rida i den här outfiten!

onsdag 24 november 2010

Chokladrulltårta

Mustig chokladsmak och riktigt saftig är den här rulltårtan. Tvärbakat och sliskigt! Idag har jag dessutom fått lära mig att på julen bjuder man på chokladrulltårta liknande denna som man utsmyckat till en vedklabb eller stock med chokladmousse och småsvampar och andra skogiga dekorationer i Frankrike. Succé hos killarna i min elevens-val-grupp!

3 ägg
2 dl socker
1½ dl mjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

2 bakplåtspapper
1 dl socker till "ihoprullningen"

Chokladkräm:
100g smör
2 dl florsocker (men jag hade inge, så jag tog vanligt och det knastrar inte allt för mycket mellan tänderna :-)
2 msk kakao
2 msk kaffe
1 äggula

Tårtbotten:
Lägg ett bakplåtspapper i en stor långpanna (30x40 cm). Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut smeten på pappret i långpannan. Grädda i 225 grader 5 minuter.

Förbered under tiden ett bakplåtspapper med ett tunt lager strösocker på.

Ta ut kakan ur ugnen och vänd den med ovansidan ner på det sockerklädda pappret. Lägg över långpannan som ett lock över kakan. Låt svalna.

Gör chokladkrämen:
Kör alla ingredienser i en matberedare eller rör ihop till en mjuk kräm för hand. Dra av pappret från kakans översida. Om det sitter fast kan man pensla med kallt vatten på pappret. Bred smörkrämen över kakan. Rulla ihop med hjälp av det undre pappret. Låt det pappret sitta kvar som skydd utanpå kakan under förvaringen.

tisdag 23 november 2010

Supersmarriga långpannebullar

Når man råkar få upp ett bakil bara några dagar före första advent, så är det bara att fånga det i flykten, lägga alla andra planer åt sidan och sätta igång att baka. Chokladrulltårta, supersmarriga specialbullar och en pepparkaksdeg blev det innan allt var klart. Storasyster passade på att inventera pepparkasformarna och jag konstaterade att jag kanske ändå inte är i akut behov av någon ny form den här adventen. Men traditioner ska ju upprätthållas, framför allt i juletid, så någon ynka liten form måste jag nog ända skaffa även detta år. Kunde i alla fal konstatera att jag i nuläget har ca 3 liter formar (jag förvarar dem i fryspåsar, därav måtteneheten).


Receptet på dessa supersmarriga bullar kommer från kokboksserien som följde med en av kvällstidningarna för ett tag sedan. Jag köpte bara en av böckerna i serien, den om långpannekakor. Om jag har fattat det rätt kommer recepten i serien ursprungligen från Tasteline. Eftersom jag satte degen innan jag hade kollat om jag hade alla ingredienser fick jag improvisera med en hemgjord marzansås istället för köpt. Ni som har ätit min hemlagade vaniljsås tidigare, detta är ett uppdaterat recept och ljusår mycket godare än mitt gamla. Vaniljsåsen passar som tillbehör till alla möjliga efterrätter också...

Detta behövs till ca 30 bullar eller en stor långpanna:

25 g jäst
2½ dl mjölk
125 g smör
2 ägg
½ dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning 1 vaniljsås:
3 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
2 msk potatismjöl
2 msk smör
4 msk vaniljsocker

Fyllning 2 smörkräm:
100 g smör
2½ dl socker
½ msk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med bulldegen:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, klicka ner smöret i den ljumma mjölken. Slå degspadet över jästen och rör tills jästen löser sig. Rör ner ägg, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa 1 timme.

Gör under tiden fyllningarna.

Börja med fyllning 1, vaniljkrämen.
Vispa ihop alla ingredienserna utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull, se till att alla potatismjölsklumpar har löst sig innan du ställer kastrullen på värmen. Koka upp till första bubblan under ständig omrörning. Tag krämen av värmen och ställ på kylning i vattenbad. Rör ner vaniljsockret när krämen har svalnat.

Gör fyllning 2, smörkrämen:
Mixa alla ingredienserna i matberedare elle jobba ihop för hand till en mjuk kräm.

Utbakning:
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm. Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Dela degen i två delar. Tryck ut ena deghalvan i botten av långpannan. Bred fyllning 1 över degen. Kavla ut resterande deg på bakbordet till ½ cm tjock plata. Bred fyllningen på degen och rulla ihop. Skär ca 1 cm tjocka skivor av degrullen och lägg skivorna jämnt fördelade ovanpå den vaniljkrämstäckta degplattan i långpannan. Låt jäsa ca 20 min under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda ca 20-25 minuter mitt i ugnen.

måndag 22 november 2010

Vad står det i horoskopet idag tro?

Idag måste alla stjärnor och planeter på himlavalvet stå¨perfekt på rad för att allt ska gå min väg. Jag har haft ett sådant "flow" hela dagen. Visserligen vaknade Lillasyster klockan fem med blöjan fullproppad, det var bara att stiga upp och avslutan natten med en rejäl skitrensning. Sedan var hon vaken tills precis innan min väckarklocka ringde.

Då började flowet! Eftersom jag redan hade varit vaken i 1½ timme var jag pigg och på gång redan från början. Dessutom vaknade Storasyster tidigt så hon hann äta sin välling och se på Bolibompa tills hon var nöjd. Då hade jag precis ätit frukosten och läst tidningen klart och vi låg minst fem minuter före vår vanliga morgontidsplan. Tandborstning och kläder på utan protester (nästan) och när vi satte oss i bilen, låg vi fortfarande mer än fem minuter före idealtidsplanen.

På jobbet var dagen perfekt förberedd, jag hann dricka kaffe i lugn och ro innan lektionen (inget av detta har inträffat tidigare denna termin, även om det var regel förut). Alla varorna stämde precis med beställningslistan och jag jag hade inte glömt att beställa något. Eleverna jobbade koncentrerat på alldeles självständigt och jag hann plocka iordning allt i salen inför veckan, det jag brukar göra efter första lektionen i vanliga fall. På planeringstiden hann jag skriva klart alla utvecklingssamtal och ta en riktig lunchrast.

När eftermiddagslektionerna började hade jag hunnit pricka av alla punkter på dagens "att-göra-lista" och dessutom hunnit fixa lite bra att ha-grejer för framtiden. Eftermiddagslektionerna flöt också på med perfekt arbete av alla elever. Allt detta gjorde att jag faktiskt kunde fara hem direkt efter sista lektionen vilket gjorde att jag slapp få skäll av sambon för att jag jobbade "över" igen.

Sambon hade i sin tur fått en rejäl sovmorgon av Lillasyster så han var pgg och alert och inte det minsta sur över att det var min riddag idag. Vilket i sin tur gjorde att det var extra kul att fara till stallet på kvällen. På stallet fick jag ha ridplanen för mig själv, det föll en underbar julesnö och hästen skötte sig perfekt. Väl hemma var jag ju redan påbyltad så då passade jag på att ta en långis med hunden också. Och nu avslutar jag kvällen med en god kopp te och sen en lång härlig dusch!

söndag 21 november 2010

Veckans fredagsmys

Denna vecka bestod vårt fredagsmys av fyra personer som var totalt slutkörda, var och en på sitt håll. Jag har fått tag på en massa hellyxigt kalvkött, direkt från bonden (som är min morbror) utan mellanhänder och kalven själv har jag klappat i somras.

I fredags blev det klassiska Wallenbergare  med potatismos och ett mer oklassiskt men väldigt gott tillbehör, nämligen gräddstuvad grönkål. Grönkål är ju en grönsak som framför allt förknippas med julbordet, men pasa på att testa grönkål nu i advent när den går bra att få tag på. Grönkål är en väldigt god och extremt nyttig grönsak, fullproppad med folsyra, järn, kalcium och antioxidanter. Däremot ska den serveras tillagad, rå grönkål smakar just ingenting, känns mest torrt, ungeför som att tugga på en kvist.

Efter middagen var det en dryg timmes väntan innan de små äntligen fick gå och sova, lika skönt för dem som för oss. Vi laddade hem en lagom "djup" film, en romantisk actionkomedi, trött måste jag ha varit för jag kommer varken ihåg vad den hette eller vad den handlade om, men jag höll mig vaken hela filmen! Och så skönt det var när klockan äntligen var så pass mycket att vi också "fick" gå och läga oss!


Klassiska Wallenbergare 4 port

500 g kalvfärs
1 ägg (jag råkade ha två vitor stående i kylen och det gav ganska porösa och nästan "fluffiga" biffar)
1½ dl vispgrädde
salt, peppar

Blanda alla ingredienser till en ganska lös smet. Stek på medelgod värme till de är genomstekta och har fin färg.

"Vanligt" potatismos 4 port
ca 1 kg råskalad potatisar (beräkna minst en potatis mer per person än vad du beräknar att var och en äter)
1 msk salt
lite vitpeppar
2 msk bordsmargarin/bregott
ca 2 dl mjölk, gärna varm

Koka potatisarna riktigt mjuka under lock. Om du delar potatisarna innan du kokar dem går det mycket fortare!
Mosa potatisarna antingen med purépress, potatisstöt eller elvisp på låga varv (stavmixer går för fort och förvandlar potatisen till segt klister) Tillsätt smör och mjölk till önskad konsistens. Smaka av och krydda ev. mer.

Stuvad grönkål utan jul
1 "stånd" färsk sköljd och repad grönkål eller 1 förp fryst
1-2 msk margarin
(2-3 dl vatten)
1 pkt grädde
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Strimla kålen. Fräs kålen i margarinet. Om du använder färsk kål, tillsätt vattnet och låt sjuda tills vattnet har kokat in och kålen är mjuk. Om du använder fryst, låt kålen tina i pannan och fräsa tills "smältvattnet" har dunstat.
Späd med grädden. Krydda med vitlök, salt och peppar. Låt puttra ca 5 minuter. Servera till julmat eller stekt kött eller korv.

Italiensk kycklinggryta drygt 2 port

Till och med sambon tyckte om den här improviserade kycklinggrytan. Lilasyster tuggade glatt, storasyster slevade i sig riset, smakade en tugga av kycklingen under tystnad. På min anmodan smakade hon även såsen. -Är det vitlök i den här? Frågade hon. Sen lade hon ner gaffeln med kommentaren "Starkt" och gick från bordet...

Hur som helst är det här en guldrätt att göra när kyl och frys är nästan tomma. Jag hittade en halv burk krossade tomater i frysen tillsammans med en öppnad påse kycklingfiléer och en påse isiga frysta champinjoner. Riktig restmat alltså. Det som är bra med en sådan här maträtt är att det blir Jesuseffekt, man kan få liten mängd huvudråvara att räcka till många. Om jag hade ökat på med en större lök och en hel purjo, en hel påse/burk svamp och en oöppnad förpackning krossade tomater och några rivna morötter som tillbehör hade de två stackars kycklingfileérna gott och väl  räckt till 4 portioner (om än kanske inte 4 hungriga personer).

2 kycklingfiléer
salt och svartpeppar
1 liten lök
10 cm purjolök
1/3 påse frysta eller 1 liten burk konserverade champinjoner
1 msk olivolja
½ tetra krossade tomater
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1-2 dl vatten
1 hackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 tsk oregano

Skär kycklingfiléerna 2x2 cm bitar. Strimla lök och purjolök.
Bryn kycklingen i margarinet, salta och peppra. Sänk värmen och fräs lök, purjo och svamp några minuter eller tills vätskan har kokat ur svampen.
Tillsätt krossade tomater, buljong och späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt övriga kryddor och låt det hela puttra så länge som möjligt men åtminstone 10 minuter, gärna 20-30, smakerna kommer bara mer till sin rätt.

Servera med kokt ris eller pasta och ringla lite god olivolja över hela anrättningen på tallriken.

lördag 20 november 2010

Julstämning!


Idag har vi varit på julmarknad vid kyrkan. En massa tända ljus, ett lagom lager med vit snö, gråtung snöhimmel, en kyrkstuga med tänd brasa och massvis med glögg. På församlingsgården hade de bland annat ett pysselrum där alla barn fick tillverka pyssel.Vi blev kvar där länge. Kusinen gjorde en väldigt kreativ skapelse med tändstickor och bokmärken och allt möjligt häftigt!

Jag och Storasyster med kusin åkte hästskjuts och storasyster vågade till och med klappa hästen. Så nära en häst har hon aldrig varit förr, jag tror minsann min terapi funkar! Tidigare har jag heller aldrig fått henne att vilja åka hästskjuts, hon har helst bara velat gå så längt som möjligt från de hemska monstren till djur. Jag tror det var när hon såg mormor rida för några veckor sen den värsta rädslan gick över!

Kusinen sover över hos storasyster för första gången inatt. De har sprungit omkring i pyjamas i flera timmar, så man kan lugnt kalla det pyjamasparty! Sedan fikade vi kvällsfika innan de kröp ner bredvid varandra i gästsängen. Nu är det faktiskt tyst så förmodligen sover båda två!

torsdag 18 november 2010

Lillasysters nya favvosås 3 port

Eko i kylen idag igen och inte kände jag för att fara och handla elller att göra nån tids- eller engagmangskrävande mat. Tacka min lycklioga stjärna att jag alltid slänger in småslattar av allt mellan himel och jord i frysen. Idag hittade jag ett halvt paket bacon, en liten kant rökt skinka från ett paket skivrester som jag köpte hem senast vi skulle laga pizza, (den rymdes inte på pizzan den gången) och så lite vispgrädde som skulle ha legat på farsdagstårtan som jag glömde att göra och ett paket frysta ärter. Det blev en supergod pastasås. Enda felet var att jag hade kokat för lite pasta, grytan blev renskrapad och lillasyster hade nog gärna ätit ännu mer om det hade funnits. Att hon egentligen är alldeles för liten för att äta stekt och salt mat, det brydde inte hon sig om. Så här gjorde jag:

100 g rökt skinka
½ pkt bacon
1 hackad vitlöksklyfta
ev lite margarin att fräsa i
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl grädde
1 krm salvia
1 krm peppar
½ tsk persilladokrydda
2 dl frysta gröna ärter

Tagliatelle för 3 pers
Riven lagrrad ost

Strimal skinka och bacon. Fräs köttet tillsammans med vitlöken utan att det får för mycket färg. Strö över vetemjöl och rör om. Späd med vatten och vispgrädde till lagom konsistens. Låt puttra ca 5 minuter.
Krydda och tillsätt ärterna. Låt dem bli genomvarma.

Servera med nykokt pasta och toppa med riven ost.

onsdag 17 november 2010

Fullt ös medvetslös

Jag vet att det är ett gammalt uttjatat rim, men just nu är det faktiskt så. Jag trodde att det skulle lugna ner sig nu när värmepannan är helt färdiginstallerad, men då satte det full fart på jobbet istället. Måndag och tisdag hade jag olika kursaktiga sammankomster, dels den obligatoriska datakursen som gav en så bra idé till jobb- bloggen. Dels facklig info som också hade en del goda nyheter med sig, inte beslutade ännu men ändå...
'
Kursande är alltid inspirerande men det är också tidskrävande eftersom det kräver en hel del extra för- och efterarbete för att planera åt vikarien, man kan inte direkt kräva att vikarierna ska improvisera, något som jag själv fliitigt gör, framför allt när jag har ont om tid. Dessutom försvann nästan all min planeringstid den här veckan eftersom den låg just när jag var på kurs.

Som grädde på moset ska alla åttor ha sina skriftliga omdömen den här veckan, något som tar mellan 45 minuter och 2 timmar per klass. Jag har tre åttor i hk och två i svenska, då kan ni räkna själva hur mycket tid det tar. En träff med en elev (och förälder) som vill byta klass ska också rymmas den här veckan vilket innebär att min sovmorgon på fredag blir rejält kapad. Allt detta ska dessutom klaras av med rinnande näsa och värkande huvud och frossa eftersom jag har drabbats av den här höstens första förkylning. Just ja, en och annan lektion ska ju också klämmas in förstås... Men att hinna hitta på något med familjen, det kan jag nog glömma den här veckan. Bloggen, den får också ligga på sparlåga tills tiden har bromsat upp igen.

söndag 14 november 2010

Hungerspelen av Suzanne Collins



Så har jag då äntligen läst den, boken som jag har hört så mycket talas om men som jag inte har fått tummen ur att läsa. Men nu blev det minst sagt kniven mot strupen eftersom mina elever dissade Jonas Gardells Komikerns uppväxt till förmån för den här boken. Jag lyckades inte ens övertyga dem att läsa Gardell efter att ha tvingat dem att läsa de första 60 sidorna innan de fick ångra sig och byta bok. Enhälligt röstade de fram Hungerspelen ändå. Så här efter att ha försummat mina små till förmån för en mörk framtidsskildring under en hel söndag, så kan jag faktiskt förstå deras val. Men jag är inte säker på att den här boken kommer att passa alla. Lite rädd är jag att boken har för lång transportsträcka i början för att locka de som är minst läsintresserade.

För er som inte har hört talas om den här boken handlar den om ett USA i framtiden. Miljöförstöring har lagt en stor del av kontinenten under vatten och ett ruggigt inbördeskrig någon gång i historien har skapat ett totaslitärt samhälle där ingen frihet alls råder. Människorna lever i tolv från varandra separerade Distrikt där varje Distrikt har ansvar för att försörja riket med någon basprodukt. Distrikt 12 där Katniss bor, försörjer riktet med kol. Katniss är en flicka som vid elva års ålder förlorade sin far och som därefter har haft ansvar för att hålla sin mor och sin syster med mat och anra förnödenheter. En gång varje år statuerar Regeringen exempel genom att varje en tonårig pojke och en flicka måste tävla i Hungerspelen. En tv-sänd tävling som går ut på att deltagarna från de olika distrikten ska tävla på liv och död tills bara en överlever. Kandidaterna lottas fram enligt ett system där de fattigaste familjerna kan få tillgång till mat och andra förnödenheter genom att ha sina barns namn på många lotter.

Boken ger ett ganska mastigt intryck, 300 sidor pytteliten text, men den visar sig vara en riktig bladvändare. Spänningen hålls uppe hela tiden och det är en riktig slukarbok. En anledning till att den här boken inte har lockat mig direkt är att jag har tyckt att den har verkat väldigt lik Stephen Kings "The running man". När jag läste den boken någon gång på tidigt 1990-tal, framstod den som en utopi och inte särskilt realistisk. Men jag minns att när jag först hörde talas om "Expedition Robinson" så såg jag den boken framför mig. Det är alldeles för länge sedan jag läste The running man för att kunna göra en rättvis jämförelese men inte känns detta tema som en lika osannolik framtidsvision idag som för tjugo år sedan.

måndag 8 november 2010

Högtflygande alster!

Klassiska julfåglar. Dessa ska få pryda fönstret i lekrummet hade jag tänkt.






November är årets största pysselmånad för mig. Det är nu, när det börjar bli mörkt och kallt ute som min pysseliver är som störst. Innan all julspurten sätter igång är det en liten mellanperiod nu när i alla fall jag har lite extra lust för pysslande. Som ni har sett tidigare här på blogen gillar jag bäst ganska enkelt pyssel som man kan fixa utan en massa material. Igår var jag, lillasyster och svägerskan C på hantverksmässa i en grannstad, fynden var få men ett par vinterhandskar till vardera barn (vad nu det hade med hantverk att göra, de såg inte direkt hantverksmässiga ut) och ett färdigt pysselkit med glanspapper, silkespapper, lite bokmärken, andra kartongark och klippark för äkta gammaldags julpyssel handlade jag ändå.

Vindsnurra. På ena sidan vitt glanspapper, på andra sidan helt vanligt tidningspapper.

Storasyster blev väldigt glad över innehållet i påsarna när vi kom hem, så givetvis var vi tvugna att börja pysslandet direkt. För min del blev det två gammaldags julfåglar med kartongkropp och silkespappersvingar samt en vindsnurra som jag fäste på en vinkork i brist på bättre. Storasyster gjorde ett alster av grön kartong med massor av glitterlim och en bokmärkestomte. Framför allt glitterlimmet gjorde succé hos storasyster. Lillasyster satt hela tiden i sin stol och kollade in vad vi gjorde, så det är nog inte länge till hon också är med och pysslar fullt ut!

Skyddsängel som kommer att få göra rätt för sig!

Idag har jag haft en helvetesdag på jobbet, två helt misslyckade lektioner och allmänt segt huvud efter att lillasyster har haft en host- och vaknatt. Men som ett ljus i mörkret (!) hann jag faktiskt med lite lunchpyssel under lunchrasten. Det är kyrkan som någon gång då och då hälsar på i uppis och förgyller skolvardagen med litte glitter och glanspapper! Kanske såg de mina långa trånande pysselblickar när jag passerade på väg till personalrummet, för hur det nu gick till så fann jag helt plötsligt mig själv bland alla elever, klippandes i en alldeles egen reflexskyddsängel. En väldigt välbehövlig tankepaus just idag...



...Och så här ser den ut när den inte lyser!



söndag 7 november 2010

Djävulens märke av Magnus Nordin


I min ungdom var det en etablerad sanning att svenska författare och filmskapare kan inte göra skräckböcker/filmer. Istället läste vi Stephen King och Dean R Koontz. Idag kan svenskar göra skräck, och bra skräck. Nu är det Hollywood som producerar svenska skräckförfattares alster efter att de först har blivit framgångsrikt filmade här i Sverige.En av de nya skräckförfattarna är Magnus Nordin och en av senaste pocketar har jag läst.

Djävulens märke handlar om klass 9c på Katarina östra skola på Söder i Stockholm. När deras älskade lärare Hanna får ett sammanbrott efter en tragisk olycka där hennes familj omkommer får klassen en vikarie, Malin. Malin gör underverk med eleverna i klassen och hon lyckas plocka fram det bästa ur varje elev. Men Malin är en onaturligt bra lärare och både lärarkollegor på skolan och elever i klassen börjar misstänka att Malin inte är den hon utger sig för att vara.

Den här boken är vardagsrealistisk, jag tror att varenda högstadielev och lärare i det här landet känner igen sig i Magnus Nordins skildring av högstadieskolan Katarina Östra. Och det är givetvis vardagsrealismen som skapar spänningen, vad döljer sig egentligen bakom en ovanligt snygg och kompetent lärare? Är det magi vi förväntas syssla med i klassrummet? För det Malin gör med sina elever är inget annat än vad varje lärare försöker göra, att få varje unge att tro på sig själv och våga lita på sin egen förmåga. Hon börjar arbetet i klassen med att ingå ett avtal med dem. Hon garanterade att varenda en i 9c skulle gå ut skolan med höga betyg, men i gengäld måste de satsa allt, hela sin själ... Och snart börjar mäktiga saker hända i klass 9c på Kaatarina Östra skola.

Djävulens märke är ingen bladvändare utan spänningen byggs upp gradvis och har sin vändpunkt ungefär mitt i boken, sedan blir det inte lika skrämmande, men fortfarande intressant. Det enda i den här boken som jag inte riktigt känner mig nöjd med, det är slutet, jag tycker inte riktigt att Magnus Nordin har fått till ett jättebra slut.

Men slutet till trots, det är en spännande och läsvärd bok som jag tror passar ganska läsvana ungdomar och faktiskt även vuxna läsare.

Ytterligare vantar

I helgen snöar det ute och jag verkar totalt ha snöat in på vantar. Den här gången var det storasyster som fick ett par hederliga hemstickade vantar. Dessa vantar är lite lustiga, för de är inte alls likadana. Det är garnet Fantasi från Järbo, hela nystanet har ett enda långt färgschema. Det innebär att vantar blir helt olika om de stickas ur samma nystan. Garnet innehåller dessutom många olika färger, så det blir verkligen fantasifullt. Ännu mer fantasifulla blev vantarna med virkade blommor på handryggen. Helst hade jag velat ha ännu mer 3D-effekt på blommorna, men det parktiska fick bestämma, så det blev ganska tight påsydda blommor utan "utstick". Jag får sticka mig ett par mindre praktiska vantar till mig själv, jag har inte riktigt samma slitage... Blev faktiskt sugen på att testa mönstersticknng, kanske det blir ett par skatvantar till mig själv lite senare?

torsdag 4 november 2010

Betongdamm...

Nu är det 10 veckor sen sambons hemmafrid bröts och vår värmepanna havererade. Sedan dess har han gjort ett hästjobb med att ringa och riva och passa rörmokare och köra bergborrmaskiner och bygga och bila och gjuta. Samtidigt som han har varit hemmapappa på heltid.

Själv har jag dåligt samvete över att jag inte har hjälpt till alls utan mest beklagat mig över att det är skitigt överallt av betongdamm och över att tvätten är smutsig igen innan man ens har hunnit hänga upp den. Snart är nog smärtgränsen för vad min kära orkar med, men nu är vi förhoppningsvis inne på slutspurten också... I veckan kom rörmokaren och kopplade ihop värmepumpen med borrhålet, det enda som är kvar att göra är att docka ihop garaget med husets värmesystem och att bygga igen alla hålen i väggarna där slangarna far igenom.

Jag som hade planer på att tapetsera och fixa till i vår hall den här vintern. Några sådana projekt kommer inte att bli av den närmaste tiden, det är säkert! Nu håller jag bara tummarna för att inget annat går sönder på ett tag...

tisdag 2 november 2010

Sömnlös natt

Kan det vara så att jag har läst för många häxböcker den senaste tiden? Jag beställde en bok av ungdomsförfattaren Magnus Nordin för några veckor sen, nämligen Djävulens märke. För er som inte är så insatta in ungdomslitteraturens underbara värld så är Magnus Nordin något så ovanligt som en svensk skräckförfattare. Den här boken är definitivt tillräckligt läskig för att skrämma även en relativt vuxen människa som jag. I natt har jag sett häxor och svarta katter i sovrummet hela natten. Och när jag blev tvungen att stiga upp och byta blöjor på lillasyster sådär vid spöktimmen kändes det som att jag hade en yxman bakom mig hela tiden. Inte blev jag mindre mörkrädd av att jag kom på att det var alla helgons (blodiga) natt just den här natten... Gaah!

Den senaste boken jag läste var alltså Brida av Paulo Cuelho, också en bok med ockult tema, men inte alls läskig. I jobbväskan ligger en annan ockult bok, nämligen den ganska omtalade boken Sekter och hemliga sällskap av Clas Svan. Den ska bli riktigt intressant att läsa! Förhoppningsvis inte heller fullt så läskig som Nordins böcker hoppas jag. För att få en motvikt till allt ockult och skräckigt ska jag jobba med kärlekstema i min ena svenskgrupp och i vår bokcirkel ska vi läsa Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Jag har precis varit in på bibblan idag och beställt ljudboksversionen. Dessutom fick en cd-skiva med barnvisor och några bilderböcker följa med hem till storasyster.

Åskmolnskakor

Precis som åskmoln, mörka på undersidan och vita och fluffiga upptill är de här kakorna. Möra, sega och frasiga på en och samma gång, varför har jag inte kommit på detta tidigare? Ni måste bara testa!!!


Chokladbotten:
100g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 3/4 dl vetemjöl

Marängfluff:
1 äggvita
1 dl socker

Kör alla ingredienser till chokladbottnarna i matberedare till en sammanhållen klump. Om degen är smulig trots att du blandat ordentligt, kör ner en liten smörklick extra.

Ta upp degen på bakbord, rulla den till en rulle som du delar i 20 bitar. Platta ut degebitarna till runda platta kakor på en bakpappersklädd plåt. Kakorna ska inte flyta ut, så en sats kakor ryms på en plåt.

 Åskmolnkaka före gräddning!

Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner socker. Klicka ut marängsmet på chokladkakorna. Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

måndag 1 november 2010

Svampgryta (med kött ;-) 4 port

Resterna efter dagens middag... Inte mycket, alltså ett gott betyg ;-)


Snabbt men matigt var ledorden när det var middagsdags idag. En förpackning färdigskurna grytbitar av innanlår, några champinjoner från frysen och ett öppnat gräddpaket blev till en supersnabb och söndagsfestlig köttgryta. Skulle passa lika till fredagsmys för den delen... Hemligheten med smaken på den här grytan är svampen. Använd djupfrysta eller färska champinjoner, skippa dem på burk till den här rätten.

500 g lövbiff eller grytbitar av innanlår, biff, entrecote eller annat mört kött
2-3 msk sojasås
250 g frysta champinjoner
1 msk margarin
2-3 msk vetemjöl
ev. 2 dl vatten
1 dl grädde (fetthalt efter samvete)
½ purjolök
salt, peppar

Strimla lövbiffen. Blanda köttet med sojan i en bunke eller plastpåse. Låt marinera så länge du hinner, 3 min eller 3 timmar...
Fräs köttet och svampen i margarinet. Strö över vetemjölet och rör om. Om köttet avger mycket vätska , tillsätt grädden och låt puttra på svag värme minst 15 min. Om vätskan kokat in, späd med vatten och grädde.
(Om du har tid blir grytan bara godare av puttra länge på spisen, ju längre koktid desto mörare kött och mustigare smak, men med mört kött räcker 15 minuter.)
Tillsätt purjolök när ca 5 min koktid återstår. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris eller potatis.