torsdag 14 januari 2010

Morotslimpa med frön 4 st

Morötter ger saftighet och smak till den här limpan och fröna ger tuggmotstånd och extra fibrer. Att baka ut den här limpan till portionsbröd är ett bra tips. Perfekt både till frukost och soppa.


50 g jäst (helst för söta degar)
1 l fingervarmt vatten
50g rumsvarmt margarin
1 msk salt
2 finrivna morötter
1 dl farinsocker
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
ca 1 ½ l vetemjöl

Garnering:
1 uppvispat ägg
rågflingor el. havregryn
ev. flingsalt

Smula jästen i bunke. Häll på ljummet vatten och klicka ner margarinet. Rör tills jästen har löst sig. Det gör inget om det flyter omkring smörklumpar. Rör ner övriga ingredienser förutom vetemjölet.
Arbeta in vetemjölet lite i taget till degen släpper kanterna. Det är inte säkert att du behöver allt mjöl, men det kan också behövas en skvätt extra. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar som du formar till limpor. Om du vill göra portionsbröd delar du varje fjärdedel i ytterligare 8 delar som du formar till runda bullar. Lägg på smord eller bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa ca 30 min till.

Pensla med ägg, strö på havregryn ellerrågflingor och ev. flingsalt. Bröd som ska serveras som tillbehör till mat får en extra touch av lite salt på ytan medan frukostbröd smakar bäst utan saltad yta tycker jag.

Grädda limpor i 200 grader ca 30 min och portionsbröd i 225 grader ca 10-15 min.

1 kommentar:

Anonym sa...

I inclination not approve on it. I think precise post. Specially the designation attracted me to study the whole story.